A májusi szlovák kiskereskedelmi forgalom 8,5 százalékkal esett vissza a 2022. májusi mutatóhoz képest – jelentette csütörtökön a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). Ezen belül a szuper- és hipermarketek forgalma a vizsgált időszakban 9 százalékkal zsugorodott. A legerőteljesebb éves visszaesést a háztartási fogyasztási műszaki cikkek és a bútorok szegmensében mérték – az idevágó mutató 19 százalékos zuhanást mutat. 

A kiskereskedelem visszaesése csak azért nem volt erőteljesebb, mert májusban az előző évhez viszonyítva 36 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás 

(banki elemzők szerint ez az ugrás részben a statisztikai hivatal módszertanában bekövetkezett változás eredménye), illetőleg áprilishoz viszonyítva közel 20 százalékkal emelkedett a forgalom az éttermekben, vendéglátóhelyeken, továbbá 4 százalékkal a szállodák forgalma. Matej Hornák, az Erste-leány Szlovák Takarékpénztár (SLSP) vezető elemzője szerint a lakosság fogyasztása 2024 első negyedévétől kezdődően kerülhet pozitív tartományba. Hozzátette, szerény javulás már most érezhető, hiszen áprilisban 2022 áprilisához képest még közel 10 százalékos volt a visszaesés. Idén egyébként először májusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison számolva, áprilishoz képest 0,7 százalékkal emelkedett.

Egyetlen hónap alatt 1514 milliárdot hagytak ott a boltokban a magyarok – mégse látszik a fény az alagút végén

Tovább tart a boltok vesszőfutása, elkeserítő a kiskereskedelmi forgalom alakulása.