Niger nagyobb városaiban – Niameyben, Maradiban és Zinderben – áramszünetek vannak a múlt heti államcsíny óta, az áramkimaradásokért a Nigelec áramszolgáltató a puccs miatti szankciókat okolja – számolt be internetes oldalán szerdán a brit BBC.

NIGERIA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-AFRICA-ECONOMY
A general view of a power distribution plant which has ran out of power supply following a collapse of the national grid resulting in total blackout in Lagos, Nigeria's commercial capital, on March 15, 2022. From Nigerian airlines to Malawi bakers, African countries are feeling the pain of Ukraine's crisis as supply disruptions hike inflation and oil prices push up fuel costs.Global oil prices touched ten-year highs of more than $100 a barrel soon after Russia invaded Ukraine, doubling diesel prices for African countries like Nigeria.Ukraine and Russia are both major suppliers of wheat and grains to Africa and Western sanctions and disruptions are already hiking costs across the continent. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Fotó: Pius Utomi Ekpei / AFP

Az áramszünet viszonylag ritka Nigerben, de az ország energiaellátása 70 százalékban függ déli szomszédjától, Nigériától. Az Ecowas nyugat-afrikai kereskedelmi blokk ugyan vezetett be büntetőintézkedéseket Niger ellen, azt nem közölte, hogy ez vonatkozik-e az áramellátásra – emlékeztetett a brit műsorszolgáltató.

A nigériai áramszállító nem akarta kommentálni az áramkimaradásokat, de egy illetékes arról tájékoztatta a BBC-t, hogy elnöki utasításra állították le kedden a nigeri áramszállítást.

Mohamad Bazoum demokratikusan megválasztott nigeri elnököt a múlt héten menesztették államcsínnyel a saját elnöki gárdájának a tisztjei. Az alkotmányt felfüggesztették, és Abdourahmane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda parancsnokát iktatták be államfőnek.

A puccs miatt Európa energiaellátása is veszélybe kerülhet, a nyugat-afrikai ország ugyanis az első számú uránszállítója.