A nigeri puccs elérheti azt, amit Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja nem volt képes: veszélybe sodorhatja Európa energiaellátását. Az ország ugyan csak a világ urántermelésének 4, exportjának pedig 5 százalékát adja, a francia importnak azonban a 15, az uniósénak pedig a 24 százalékát, tehát az egyik legfontosabb partner.

In,Abandoned,Uranium,Mines
Nigeré a világ hetedik legnagyobb urántartaléka.
Fotó: Shutterstock

Nigeré a világ hetedik legnagyobb urántartaléka, de jelenleg csak két bánya üzemel az országban, és nem egészen háromezer tonnát hoznak felszínre. A World Nuclear News szakportál összefoglalója szerint az értéket tekintve az urán az arany után a nyugat-afrikai ország második legfontosabb exportterméke. A bányászatban az egyik legnagyobb szereplő a francia Orano, amely majdnem ötven éve jelent meg Nigerben, három uránbányája van, de közülük csak egy üzemel a sivatag közepén, közelebb Algériához, mint a fővároshoz, Niemeyhez.

A termelés az üzemben a Le Monde tudósítása szerint normális menetben folytatódik, ugyanúgy mintegy háromszáz nigeri katona őrzi a helyszínt, ahogyan korábban. A biztonsági intézkedéseket azután erősítették meg, hogy 2010 szeptemberében az al-Kaida helyi szervezete elrabolta a cég hét alkalmazottját.

A francia kormány és energetikai szakértők aggódnak ugyan, de azt állítják, hogy azonnali hatása nem lesz a puccsnak, mivel a kitermelés folytatódik, de 

két évre elegendő tartalékkal rendelkeznek akkor is, ha leállna az uránbányászat Nigerben.

Quarry,Mining,,Work,Of,The,Excavator,And,Dump,Trucks,,Photo
Jelenleg két bánya üzemel az országban.
Fotó: Shutterstock

„Franciaország nem függ egyetlen bányától, cégtől vagy országtól sem, hogy biztosítsa atomerőműveinek ellátását. A nigeri helyzet nem jelent kockázatot Franciaország uránellátásában” – hangsúlyozta a Politicónak a párizsi energiaügyi minisztérium neve elhallgatását kérő tisztviselője. Hosszabb távon azonban kihívást jelenthet Európa számára egy olyan időszakban, amikor a kontinens próbál megszabadulni az orosz függőségtől az uránellátás terén is. Az események még inkább eltántoríthatják az Európai Uniót attól, hogy a szankciókat kiterjessze az orosz nukleáris szektorra.

A puccsnak uniós szinten is következményei lehetnek. Az urán – és a nukleáris energia általában – még nem esik szankciók hatálya alá. Ha a helyzet romlik Nigerben, akkor az rövid távon biztosan bonyolultabbá teszi szankciók kivetését az orosz uránra

– hangsúlyozta a Politicónak Phuc-Vinh Nguyen, a párizsi Jacques Delors Institute energetikai szakértője.

Az EU az Euratom Ellátási Ügynökség (European Supply Agency – ESA) adatai szerint 2021-ben 2905 tonna uránt vásárolt Nigériától, amely ezzel az első számú beszállítójává vált Kazahsztán és Oroszország előtt.

Jos,East,,Plateau,State,-,March,5,,2022:,Construction,Of
A francia Orano bányájában egyelőre folyik a termelés.
Fotó: Shutterstock

Az indiai Wion News helyi sajtóforrásokra hivatkozó beszámolója szerint a puccsisták vezetője, Abdourahamane Tchiani tábornok megtiltotta az uránexportot Franciaországnak, amelyet azzal vádol, hogy katonai erővel tervezi kiszabadítani a megbuktatott Mohamed Bazoum elnököt. A hírt más forrásokból nem erősítették meg, de a következmények nyilvánvalók, mivel a francia áramtermelés 70 százalékát az atomerőművek adják, az uniós nukleáris energiatermelésnek pedig a felét teszi ki Franciaország.

Az EU korábban jelentős segélyeket is nyújtott Nigernek, a puccs után azonban azonnal leállították a támogatást.

Puccs: evakuálja állampolgárait Nigerből Franciaország

A franciák más európai polgárokat is kihoznak Nigerből, ha szükség van rá.