A Haikui tájfun okozta heves esőzések és erős széllökések jelentős fennakadásokat okoztak Dél-Kínában, miután a tájfun kedd reggel elérte a kínai szárazföldet – közölte a kínai állami média.

A tájfun következtében Fucsou nagyváros közelében egy tűzoltóautó nyolc emberrel a fedélzetén egy folyóba zuhant, öt embert még mindig keresnek és a mentés is tart még az állami tévé tudósítása szerint.

Fotó: I-HWA CHENG / AFP

A mostani Haikui már a tizenegyedik nevesített vihar, mely a dél-kínai Fucsien és Kuangtung tartományt érintette – jelentette a helyi hatóságokra hivatkozva a Hszinhua állami hírügynökség. 

Az iskolák és óvodák elővigyázatosságból kedden egyes területeken zárva maradtak.

Mielőtt lecsapott volna a kínai szárazföldre, a Haikui Tajvan szigetén is nagy pusztítást végzett, a tajvani vészhelyzeti központ hétfői jelentése szerint több mint 100 ezer ember megsérült, és mintegy 260 ezer háztartásban nem volt áram, továbbá körülbelül 8 ezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát.

A kuangtungi meteorológusok a Hszihnua híradása szerint arra számítanak, hogy a tájfun a szárazföld fölött nyugat felé halad tovább és gyengülni fog.