Hírek

Nem hozott békét Gázában a ramadán

Szombaton 85-en haltak meg a Gázai övezetben. Az Egyesült Államok megkezdte a tengeri humanitárius segítségnyújtást Gázának.

Háborús feszültséggel kezdődik idén a vasárnap esti első imával a muzulmán böjti hónap, a ramadán Izraelben. A Hamász iszlamista terrorszervezet ellenőrizte gázai egészségügyi minisztérium vasárnapi jelentése szerint 85-en haltak meg a Gázai övezetben az elmúlt napon, s a szárazföldi hadjárat októberi kezdete óta a gázai halottak száma meghaladta a 31 ezret. A Hamász szerint huszonöten éhség vagy kiszáradás miatt haltak meg.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok megkezdte a tengeri humanitárius segítségnyújtást Gázának, a térségbe rendelték a Besson nevű logisztikai támogató hajót, amely az első rakomány felszerelést szállítja az övezethez, s amely ideiglenes mólót épít ki a létfontosságú humanitárius segélyek célba juttatásához – közölte az amerikai hadsereg.
Hétszázharminc izraeli egyetemi oktató petíciót írt alá, melyben sürgős intézkedéseket követelnek az éhínség megakadályozására a Gázai övezetben. Vezető izraeli értelmiségiek, köztük a Tel-avivi Egyetem elnöke és a helyi tudományos akadémia elnöke által is aláírt levélben az olvasható: 

A humanitárius katasztrófa kicsúszik az ellenőrzés alól, tömeges halált okoz, és kitörölhetetlen szégyenfolttá válik.

Azzal folytatódik a szöveg, hogy mindnyájukat megrázta a Hamász október 7-i, minden alapvető emberi normát lábbal tipró gyilkos terrortámadása, az izraeli civilek válogatás nélküli lelövése, amely továbbra is folytatódik az izraeli túszok bűnös fogva tartásával, akiket azonnal szabadon kell engedni. Éppen ezért nem állhatnak némán azzal a humanitárius katasztrófával szemben, amely az elmúlt hetekben a szemük előtt zajlik a Gázai övezetben.

Letartóztattak 13 észak-izraeli arab lakost, akiket Hamász irányította terrorcsoport alakításával vádolnak. A haifai kerületi bírósághoz vasárnap benyújtott vádirat szerint támadásokat terveztek izraeli célpontok ellen, a Hamász utasításai szerint robbanóanyagokat szereztek be, fegyvereket, lőszert és golyóálló mellényt vásároltak Ciszjordániából, melyeket a rendőrség lefoglalt. A vádlottak egy része Molotov-koktélokat dobott Galileában az Esbal kibucra a 2021 májusi zavargások idején.

Vasárnap délelőtt a Hezbollah síita milícia 37 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre két hullámban. A rakéták közül hét, lakott területre irányzott lövedéket elfogott az izraeli légvédelem – jelentette az izraeli katonai szóvivő.

 

usa Gáza-övezet Ramadán Izrael
Kapcsolódó cikkek