Ingatlan

Itt találhatjuk meg könnyen álmaink otthonát

A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind a kereslet, mind a kínálat erősnek mondható. Bár az árakat és a kínálati piacot nézve a főváros kiemelkedik, de országon belül nagy különbségek vannak. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult az idei évben a 100 háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma.

A vevők a lakásvásárlás során leginkább arra kíváncsiak, hogy egy-egy településen vagy megyében hány különböző eladó ingatlanból válogathatnak, ezért nem csak az ingatlanhirdetések száma irányadó

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mivel az ingatlan.com rendszere összecsoportosítja az azonos ingatlanhoz tartozó ingatlanhirdetéseket, ezért a kutatás során nem jelentett problémát, hogy egy-egy ingatlan akár többször is szerepelhet az ingatlanközvetítők kínálatában.

Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter

A főváros vezet, de Somogy is az élbolyban van

Az ingatlan.com elemzése szerint a budapesti lakás iránt érdeklődők vannak a legkönnyebb helyzetben, mert 100 háztartásra 11 eladó lakóingatlan jut. A szélesebb kínálat mellett ugyanakkor Budapesten a legdrágábbak a lakások az országban. Az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt június elején – fogalmazott Balogh László.

A második helyen áll Somogy és Pest megye, mindkét térségben 9-9 eladó lakás jut 100 háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet tartozik. Pest megyében a főváros közelsége, de az ottaninál alacsonyabb átlagárak adnak támaszt a kínálatnak. Somogy megye pedig elsősorban a Balatonnak köszönheti az élénk piacot.

Győr-Moson-Sopron megyében 100 háztartásomként 7 lakás van a kínálati piacon, Hajdú-Bihar, Baranya és Zala pedig egyaránt 6 lakással következik a sorban. A legszűkebb kínálat az ingatlan.com elemzése szerint Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét jellemzi, ahol 2 lakást hirdetnek 100 háztartásra.

Fotó: Shutterstock

Ahol áremelkedés nélkül is nehezebb a helyzet

Balogh László azt is elmondta, hogy a háztartások száma és az átlagos létszámuk is befolyásolja a lakáspiaci trendeket. Budapesten például 2005-hoz képest 2016-ban 5 százalékkal több háztartás volt, viszont az átlagos létszámuk 2 százalékkal mérséklődött. Ez azt is jelenti, hogy egy főre vetítve a fővárosi lakásvásárlás és a költözés anyagi terhei akkor is növekedtek, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ingatlanok elmúlt években tapasztalt áremelkedését.

A szakember szerint emiatt a nagyvárosokban a háztartások létszámához kötött támogatások, például a gyermekek után igényelhető vagy az államilag is támogatott lakástakarékpénztári szerződések felértékelődhetnek a következő időszakban.

lakás ingatlan AR kínálat
Kapcsolódó cikkek