Ingatlan

Drágulás: eltűntek a fehér foltok

Logikus felvetésnek tűnhet, hogy az ingatlanpiaci árakat jelentősen befolyásolják a közbiztonsági körülmények. A keresletemelkedés és a drágulás viszont azt is magával hozta, hogy már a régi, rossz hírű környékeken is megjelentek a lakásvásárlók.

Nyáron a lakosság számára is elérhetővé vált a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött prevenciós bűnözésstatisztikai adattár (Pre-Stat) térinformatikai alkalmazás. Az adatbázis gyakorlatilag végtelen számú kombináció lehívására alkalmas annak kapcsán, hogy Magyarországon hol, mikor és milyen típusú bűncselekményeket követnek el a leggyakrabban. A települések szintjén is rögzített adatokat vizsgálva meglepő eredményeket lehet találni: Budapesten a XIII. kerületben történt a legtöbb bűncselekmény (5826 eset) tavaly, míg például vidéken az alig másfél ezer lakosú Pélyen 1169 bűncselekményt regisztráltak egy év alatt.

Fotó: VG

Adódik a kérdés, hogy milyen hatással van a bűnözési térkép az ingatlanárakra.

A Duna House elemzési vezetője a saját értékesítési számaikat vizsgálva arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy egyre kevesebb olyan terület van Magyarországon, amely kimarad az ingatlanpiaci boomból.

Ez Budapesten abszolút elképzelhetetlen, és vidéken is azt látjuk, hogy a problémás helyek ütemesen fejlődtek az elmúlt években

– mondta Benedikt Károly. Utóbbi kapcsán kiemelte Miskolcot: az ország negyedik legnépesebb városa ugyanis évtizedeken át tipikusan rossz hírű helyszínnek számított az otthonkeresés szempontjából. A 30 ezres avasi lakótelep ennek az állításnak volt a legékesebb bizonyítéka egészen mostanáig.

A fészekrakó programtól megtépázott, gyenge közbiztonságú, de egyébként gyönyörű környezetben fekvő lakótelepen annyira jól sikerültek a fejlesztések, hogy a lakáskereslet felzárkózott a kínálathoz. „Korábban az itteni háztömbök között az ott lakók együttélési szokásai szerint is komoly eltérések mutatkoztak az árakban, mára ez kisimult. Az avasi lakótelep keresettnek számít, felpörgött az érdeklődés iránta, heti rendszerességgel találkozunk vételi szándékkal. Eddig örültünk, ha havonta egy ilyen történt” – mutatott rá a szakértő.

Fotó: VG

Az árak még valamennyire nyomottak maradtak, vagyis aki tisztában van az Avason zajló rehabilitációs projektekkel, annak akár befektetési célból is érdemes elgondolkodnia az itteni vásárláson. Mivel a stadionfejlesztésnek betudhatóan a számozott utcák gócpontja is megszűnt, Miskolc belterületén nincs különösebb közbiztonsági kérdés.

Miskolchoz hasonlóan a fővárosban a VIII. kerület is baljós pedigrével szerepelt az ingatlankeresési térképeken. A drágulás és a kereslet élénkülése, ki­egészülve a józsefvárosi rendezési tervekkel azonban itt is fordulatot eredményezett,

s a tranzakciószámból kiindulva jelentősen csökkent az értékesíthetetlennek kikiáltott részek – mint a Magdolna, a Diószeghy Sámuel vagy épp a Népszínház utca – aránya. A Duna House gyűjtése szerint van olyan Népszínház utcai ingatlan, amelynek értéke hat év alatt a négyszeresére, 7 millió forintról 30 millióra ugrott.

A Józsefváros kapcsán az ügyfelek két típusra oszlanak: akik a híre miatt nem kérnek belőle, illetve akik nyitottak a kerületre, és tudatosan keresik a lehetőséget. A helyi árakban 10-20 százalékos lemaradás van a belvárosi átlaghoz képest, vagyis a befektetési szándék szintén megalapozott

– hangsúlyozta Benedikt Károly. Hozzátette: a VIII. kerületi ingatlanpiacot az is élénkíti, hogy sok lakástulajdonos rájött, most jó áron tud eladni.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek