Ingatlan

Túlsúlyban a hazai fejlesztői tőke

Idén először került többségbe a magyar tőke az ingatlanpiacon, ahol az 1,7 milliárd eurós éves befektetési értékkel a harmadik legerősebb évet írták.

M agyarország felzárkózott a közép-európai régióban második helyezett cseh piachoz a befektetési ingatlanpiaci forgalom alapján: az év végéig várhatóan lezáruló tranzakciókkal az éves befektetési volumen elérheti, sőt meg is haladhatja az 1,7 milliárd eurós volument – derül ki a piac 21 legnagyobb szereplőjét tömörítő Ingatlanfejlesztési Kerekasztal Egyesület (IFK) ágazati elemzéséből. Eszerint a magyar ingatlanfejlesztési piac harmadik legerősebb éve lehet az idei, ami szerényebb, mint a csaknem 1,8 milliárd eurós eredménnyel zárult 2017-es, és a közvetlenül a válság előtt rekordot író 2007-es év, amikor 1,9 milliárd euróig szökött fel az ágazat.

Ugyanakkor a jelenlegi periódus egy olyan hároméves növekedési ciklust ölel fel, amilyenhez hasonló hosszúságúra és bőségesre sem volt még példa

– hangsúlyozta az IFK elnöke, Takács Ernő.

A közép-európai régió legnagyobb piaca Lengyelország maradt, de óriási fejlemény, hogy az év első háromnegyedét tekintve a magyar befektetési piac méretben felzárkózott a nagyobb ingatlanállománnyal rendelkező és általában likvidebb cseh piachoz – jellemezte a helyzetet az IFK elnöke. Az elmúlt három évet jellemző, példa nélküli likviditás ütemét fenntarthatja a kínálat növekedése, miután 2018-ban és 2019-ben sokkal nagyobb lesz az épített volumen, mint a korábbi években.

Fotó: MTI

Markáns változást látni a befektetők összetételében is. Idén először volt több a befektetett magyar tőke, mint a külföldi. A megerősödött hazai befektetői kör révén a korábban is már 50 százalék körüli arányt 60 százalék közelébe, a számítások szerint 58 százalékra sikerül feltornászni.

A jelenség régiós szinten korántsem egyedi, a belföldi szereplők megerősödését jelezték a szlovák és a cseh piacon is, ahol ugyancsak kinőtt egy erős helyi befektetői réteg.

Idén a hozamok csökkentek, az árak emelkedtek, de még mindig megfelelőek a magasabb árat megfizető konzervatívabb, kisebb kockázati profilú befektetők számára is, ami fontos visszajelzés a piaci szereplőknek, számára, akik a német alapok erősödő érdeklődésével és dél-afrikai befektetőkkel is számolhatnak a jövőben.

ingatlan ifk
Kapcsolódó cikkek