Ingatlan

Amerikába készül a magyar okosfűtési rendszer

A magyarországi okosotthonpiac megháromszorozódik a következő három évben, vagyis a jelenlegi 4 százalékról 13 százalékra nő a részesedése az épületüzemeltetési rendszerek körében – mondta Szarvas Pétertől, a Chameleon Smart Home alapító-tulajdonosa.

Mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtésszabályozó rendszerrel mutatkozott be nemrég egy magyar startup, a Chameleon Smart Home. Terméke piacra juttatásához a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán már elnyert 50 millió forintot, további hazai terjeszkedését pedig a januárban kapott 75 millió forint kockázatitőke-befektetés segíti.

A nemzetközi piacokon is kedvező fogadtatásra talált rendszer tömeggyártása el is kezdődött Kínában, de az egyedülállóan okos megoldás külpiaci terjeszkedéséhez és fejlesztéséhez egy második körös befektetőtől 400 millió forintos forrás bevonását tervezik – tudta meg a Világgazdaság Szarvas Pétertől, a Chameleon Smart Home alapító-tulajdonosától.

Szerinte a magyar szakemberek és a hazai vállalkozások az okosotthonpiac meghatározó szereplői lehetnek innovatív megoldásaikkal. E megoldások új távlatokat nyitnak az ingatlanfejlesztőknek, miközben az új iparág révén egy új szakma születéséhez is hozzájárulnak. Az ingatlanfejlesztők az okosotthon-szerelők piacra lépéséhez is hozzájárulnak speciális igényeik révén. A Chameleon hamarosan megnyitja első okoslakását Zuglóban, amelyet bárki kipróbálhat, sőt ki is bérelhet néhány napra.

Fotó: Shutterstock

Az említett kockázatitőke-befektetésre alapozva már a közeljövőben jelentős növekedéssel számol a cég a hazai terepen, ugyanis becslések szerint a magyarországi okosotthonpiac megháromszorozódik a következő három évben, vagyis a jelenlegi 4 százalékról 13 százalékra nő a részesedése az épületüzemeltetési rendszerek körében. Szarvas Péter szerint ez korántsem merész számítás, hiszen Európában ezek a beruházások évente átlagosan 39 százalékkal nőnek, értékük jövőre már meghaladhatja a 23 milliárd eurót.

A legnagyobb, 24 milliárd eurós éves forgalmat felmutató Egyesült Államokban két éven belül lépne piacra a Chameleon Smart Home. A magyarországi startup az idén 250-300 millió forintos árbevételre számít, a tavalyi forgalom öt-hatszorosára.

A rendkívül gyors növekedést az új területek, azaz az irodai és a szállodai piac felé való nyitás táplálhatja. A cég hamarosan megkezdi az első okosiroda- és -szálloda felszerelését. A mennyezeti hűtő-fűtő rendszerekre szakosodott hazai NGBS Kft.-vel kidolgozott egy olyan termékcsaládot is, amelynek működését és hatékonyságát hatezer társasházi lakás okosotthon-szolgáltatásba kapcsolásával ültetnék át a gyakorlatba. Az első száz lakás bekábelezése már meg is történt.

okosotthon okos fűtés startup Chameleon Smart Home
Kapcsolódó cikkek