Ingatlan

Lakosztály helyett luxusbérlakás

Egyre kevesebben akarják airbnb-zésre berendezni frissen vásárolt ingatlanjukat, ehelyett megjelent a luxusbérlakások piaca.

Két éve volt a csúcson az Airbnb-láz, akkor szó szerint elárasztották a magyar lakberendezőket megbízásokkal a rövid távú lakáskiadásra szánt lakások újdonsült tulajdonosai – tájékoztatta a Világgazdaságot Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. Minden tizedik megbízás bérbeadásra vásárolt lakás kicsinosítására szól, de ez már nem felfutás, hanem inkább visszaesés, a megrendelők körében ismét megnőtt a saját célra lakberendezést kérők aránya.

Ács Erzsébet lakberendezői tapasztalatai szerint a kifejezetten bérbeadásra vásárolt lakások piacán három kategória körvonalazódott mostanra. Az egyiket határozottan a rövid távú lakáskiadás felpörgése hívta életre, és tette tömegessé. Ebben a szegmensben a minimális büdzséből finanszírozható, de rendkívül látványos elemekkel, mutatós fotókkal meghirdethető ingatlanok kialakítására szól a megbízás.

A néhány napra érkező, úgynevezett bulituristákra fókuszáló bérbeadók extra ötleteket várnak, a lakás egy-egy szegletét, egy bútort vagy falrészletet kell hangsúlyosan megformálni.

A szakember kiemelte, hogy a felújításkor nem maradhatnak ki a kevésbé frekventált helyiségek sem, a fürdőszoba lehet ugyan jellegtelen, de megbízható minőségű anyagokkal, esztétikusan és modern megoldásokkal fel kell újítani azt is.

Fotó: AFP

Sőt, a vizeshelyiségek karbantartására külön figyelmet kell fordítani, azoknak még a hosszas és rendszerint kevésbé gondos használat után is újnak kell látszaniuk.

A fűtés, az elektromos szerelvényezés, a víz- és gázvezetékek felújítása alapelvárás a lakás megbízható üzemeltetése miatt is.

A komfortosság is fontos, de bizonyos funkciókat lehet lazábban kezelni, mint a hosszú távú bérbeadásnál. Ilyen igazából a konyha, a néhány napra érkező fiataloknak nem elvárásuk, hogy főzőcskézni tudjanak a lakásban, egy minikonyha vagy egy mikrohullámú sütő is megfelelő lehet.

A Budapesten, Bécsben, Prágában vagy szinte bármelyik európai nagyvárosban kiadásra hirdetett lakások között látványra ma már szinte semmilyen különbség nincs, a vendégek elvárásaiban sem igazán. Legyen a lakás rendkívül jól megközelíthető helyen, tömegközlekedési csomópontban, de legyen csendes és jól kihasználható. Előnyben vannak a dupla komfortos, több hálószobás, de jó áron kibérelhető belvárosi ingatlanok.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Lakberendezők Országos Szövetsége ingatlan
Kapcsolódó cikkek