Ingatlan

Behúzta a kéziféket az Észak-alföldi lakáspiac

Debrecenben akár 180 millió forintért is találhatunk családi házat, ám az Észak-alföldi régióra nem ez a jellemző. Az országrész évek óta az elvándorlással küzd. A térségben Nyíregyházán és Szolnokon is érezhetően visszaesett az ingatlankereskedelem – derül ki az Otthon Centrum sajtóközleményéből.

Komoly fölénnyel vezeti az ingatlanpiaci tranzakciók számát a régió központja, Debrecen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző évben 4251 adásvétel történt a cívis városban, melyet 2531 tranzakcióval Nyíregyháza, a régió második legnagyobb városa követ, míg a harmadik Szolnok volt 1480 adásvétellel.

A féléves előzetes adatok arról árulkodnak, hogy visszaesés tapasztalható a régió három megyei jogú városában: Debrecenben 1400, Nyíregyházán 1060, Szolnokon 600 ingatlan adás-vételi szerződést kötöttek.

A visszaesés jelentős, Debrecenben és Nyíregyházán 10 százalékkal, míg Szolnokon 30 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát a tavalyi év azonos időszakához képest

– mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Az elmúlt esztendőben ezer lakosra vetítve a Kunszentmártoni járás néhány Tisza-parti településén volt a legerősebb a lakáspiac. Tiszasason ezer lakosra vetítve 35,5, Szelevényen 28, Cserkeszőlőn 26 ingatlant értékesítettek. Ezek a települések vélhetően a turizmus révén kerültek a lakásvásárlók célkeresztjébe, amelyekkel csak a Kunhegyesi járáshoz tartozó, szintén Tisza-parti Tiszaroff tudott lépést tartani.

Ez azonban nem meglepő, hiszen a környék kedvelt üdülőhelyéhez, Abádszalókhoz közel fekvő településről van szó.

A nagyobb városok közül Hajdúszoboszlón volt a legélénkebb a lakáspiac. A gyógyfürdőjéről méltán híres város az ingatlan értékesítések tekintetében 22,8 ezrelékes értéket tudhat magáénak. Ez azt jelenti, hogy minden ezer fő hajdúszoboszlói lakosra 22,8 lakásvásárlás jutott.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A régió folyamatos népességvesztéssel küzd; az országrész szinte minden térségéből többen költöznek el, mint ahányan érkeznek, a vándorlási mérleg szinte mindenütt negatív.

Egyedül a Hajdúszoboszlói és Jászberényi járások jelentenek kivételt.

Soóki-Tóth Gábor a vándorlási veszteségről szólva elmondta, hogy az nem egyformán oszlik el a régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb. A járások többségében az utóbbi három évben ezer lakosra vetítve 30 fővel többen költöztek el, mint ahányan lakhelyükül választották azokat.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a régió legdrágább városa Debrecen, itt az újépítésű lakások négyzetméteréért 510 ezer forintot kérnek, míg a téglalakások 438 ezer, a panellakások 396 ezer, a családi házak 306 ezerért kelnek el. Ennél valamivel alacsonyabb árak jellemzők Nyíregyházán, valamint Szolnokon.

Az Otthon Centrum rendelkezésére álló adatokból az is kiderül, hogy a településméret csökkenésével az árak is csökkenek.

lakáspiac Debrecen kelet Észak-Alföld Hajdúszoboszló ingatlan Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek