Ingatlan

Tovább drágulnak a luxuslakások

Elérte a hárommillió forintos négyzetméterárakat az új építésű luxuslakások piaca, ahol az áfaemelés miatt a kínálat szűkülése várható.

Az első negyedévben 5-10 százalékkal, az év végére viszont akár 22 százalékkal is magasabb árakon lehet majd új építésű luxuslakást vásárolni,

az 5 százalékról 27 százalékra visszaugró lakásáfa ugyanis teljes egészében megjelenhet az eladási árakban

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Kacsmarik Ágnes, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője.

A kategória legnagyobb projektje, a SZOT-szállóból kialakított Elysium luxuslakóház kizárólagos értékesítésével megbízott ingatlanközvetítő a rózsadombi projekt finisében már másik fejlesztéssel foglalkozik, és úgy látja, a modern technológiával, korszerű anyagokból épülő, különleges helyen lévő fejlesztéseket az áfaemelés sem tette eladhatatlanná – legfeljebb lassabb lesz az értékesítés –, mert a kínálat továbbra is szűkösebb a keresletnél. A beruházók közül sokan továbbra is térdelőrajtban várják az újabb gazdaságpolitikai döntéseket, az esetleges áfacsökkentést,és azt, hogy meddig tart a jelentős befektetéselszívó hatású szuperállampapír szárnyalása.

Fotó: Fine & Country

A pesti Duna-parton, a IX. kerületben, a Müpa közelében mindenesetre hamarosan kezdődik egy luxuslakóház építése, új emelettel bővül egy Október 6. utcai társasház, van egy-egy projekt a Sas utcában, az Andrássy úton és a Szervita téren is. Már előkészületi stádiumban van egy körülbelül százlakásos villapark a XII. kerületben, ami több szempontból is unikális projekt lesz, de a részletei még nem publikusak, annyi sejthető, hogy hiánypótló projektnek számít.

Az áfaemeléstől tavaly még megrettentek a luxuskategóriában érdekelt fejlesztők, ezért óvatosan áraztak, az áremelkedés íve szelídült, de folyamatos, miután a vevők továbbra is megfizetik a magas minőséget

– hangsúlyozta Kacsmarik Ágnes. Tavaly lépte át a kétmilliós határt a piac, az idén pedig a hárommillió forintos négyzetméterárak is megjelentek a kínálatban. A budai luxusprojektek vevői zömmel saját részre vásárolnak, a gyerekek elköltözését követően sokan nagyobb alapterületű lakásból költöznek minden szolgáltatással felszerelt új ingatlanba.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

luxuslakás ingatlan lakásáfa
Kapcsolódó cikkek