Ingatlan

Magántőkéből számolják fel a rozsdaövezeteket

Az építőiparnak jövőre is szüksége van legalább 25 ezer új lakás építésére szóló szerződésállományra.

Mentőövet dob a kormány a negatív spirálba került lakásépítési piacnak a kedvezményes áfás beépítési lehetőséget teremtő rozsdaövezeti akcióterületek kijelölésével. Az építési törvény tervezett módosítására vonatkozó javaslatról piaci várakozások szerint két héten belül dönt a parlament. Eszerint gyorsított eljárással az azonnali, közép- és hosszú távú akcióterületeken lehet 27 százalékos áfa helyett 5 százalékos áfával értékesíthető lakásokat építeni. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Világgazdaságnak kiemelte, hogy

a kormány beépítette a tervezetbe a szövetség javaslatait is, megértve, hogy az építőiparnak jövőre is szüksége van legalább 25 ezer új lakás építésére szóló szerződésállományra.

Az új megrendelések volumenének 18-20 százalékos csökkenése miatt fokozatosan szabadulnak fel az építőipari kapacitások, így – jellemzően a segédmunkások körében – már a nyáron elkerülhetetlenné válhat a létszámleépítés.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A rozsdaövezeti akcióterületeken elsőként a már előkészített projektekkel lehet elindulni. Ilyenből Budapesten több is van, de azokat az áfaemelés miatt a fejlesztők befagyasztották. Rövid távon mindez Budapest felé billenti a lakásépítések mérlegét,

de középtávon helyreállhat az egyensúly a nagyvárosok, Debrecen, Győr, Kecskemét és Szeged barnamezős övezeteivel.

A barnamező és a rozsdaövezet egyelőre szinonimaként szerepelt az államtitkári bejelentésben, noha a kettő nem ugyanaz: az előbbi kiterjedtebb fogalom.

Mint az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke, a lakásmunkacsoport vezetője, Kiss Gábor a Világgazdaságnak elmondta: elszórtan és tömbökben is több helyen van akcióterületnek alkalmas hely, például a III., a IX., a XI. és a XIII. kerületben, és a lista bővíthető, de gyorsan kell cselekedni. Az előrejelzések szerint már jövőre felére csökkent volna az épülő új lakások száma, miközben az idei és a tavalyi 20 ezres csúcsokkal is csak a megújuláshoz szükséges mennyiség fele épül meg.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

ÉVOSZ Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek