Ingatlan

Európa-szerte hazánkban csökkentek a lakásárak a legnagyobb mértékben

Huszonkét negyedéven át tartó drágulási ütem szakadt meg ezzel.

Az Eurostat tegnap megjelent legfrissebb, 2020 első negyedévéről tudósító lakásárindexe szerint hazánk – a 27 vizsgált ország közül – az utolsó helyen áll az ingatlanár változásban. Az előző év azonos időszakához képest ugyanis 5,4 százalékkal csökkent a reál (azaz inflációval korrigált) lakásár. Két negyedévvel ezelőtt még a dobogó élén álltunk a 10,5 százalékos drágulással – adta hírül az OTP Ingatlanpont.

Nagyon vegyes képet mutat a kontinens, hiszen az országok döntő többségében idén egyelőre még árnövekedést látunk.

Az élen Luxemburg áll éves szinten mért 12,3 százalékkal, s még Észtországban drágultak átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben a lakások 2019. első negyedévéhez képest. A sort Magyarország zárja 5,4 százalékos árcsökkenéssel, és még Írországban áll negatív előjel a mutatószám előtt.

Fotó: NOGUCHI PORTER NOVELLI

„Hazánk utolsó helyezése az elemzők nagy részét biztosan meglepetésként éri. Mert bár a negyedéves változást mutató index már 2019. harmadik negyedévében negatívba váltott, előtte 22 negyedéven át tartott a folyamatos drágulás, Európában a harmadik leghosszabb ideje.„

Az éves szintű változást mutató indexben pedig fél évvel ezelőttig, öt negyedéven át elsők voltunk. Volt tehát jele a lassulásnak, ám az, hogy a 27 ország között már idén év elején a sereghajtók lettünk árnövekedés terén, igencsak váratlan

– mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A negyedéves szintű változást mutató indexben, 2,9 százalékos csökkenéssel, hátulról a harmadik helyen állunk. Írországban és Máltán ennél valamivel nagyobb mértékben estek az árak 2019. negyedik és az idei első negyedév között.

A korábbi évek gyors ütemű drágulásának köszönhető ugyanakkor, hogy a 2015-ös szinthez viszonyítva a 2020 első negyedévi árszintünk 44,7 százalékkal magasabb, amivel még mindig tartjuk európai elsőségünket.

Fotó: OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid szerint izgalmas időszak előtt állunk. Az árindex mutatók – ahogy látjuk is – igen hamar nagy kilengéseket tudnak produkálni, így messzemenő következtetést még nem lehet ebből levonni. Ráadásul a mostani egyelőre előzetes adat, ami a véglegesítéskor kissé módosulhat majd.

Trendszerűvé mindenesetre csak több negyedév azonos irányba mutató változása után válik az ármozgás. Az biztos, hogy a jelenlegi látványos, már 2019-ben elindult, és elsősorban Budapestet sújtó forgalomcsökkenés meghatározó az országos árindex alakulásában. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a lakáspiacon tapasztalható élénkülő érdeklődés bizakodásra adhat okot.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek