Ingatlan

Csökkenni kezdett az irodapiaci kereslet

Megjelent a koronavírus-járvány hatása az irodapiacon, ahol nőtt az üresedés, és csökkent a bérleti szerződések száma és a bérbe vett területek mérete a harmadik negyedévben.

Négy irodaépület átadásával mintegy 60 ezer négyzetméterrel bővült a harmadik negyedévben a budapesti modern irodaállomány már több mint 3,8 millió négyzetméternyi összterülete – derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) irodapiaci összegzéséből.

Átadták a Váci úti folyosón a 34,5 ezer négyzetméteres Agora Hub és az ugyancsak a Váci úton álló 13,3 ezer négyzetméteres Nordic Light Trio újabb ütemét.

Befejeződött a Gizella Loft felújítása, ami 8,5 ezer négyzetméterrel gyarapította a korszerű irodaállomány összeterületét Zuglóban, miként az Irányi Palace felújítása is 3,5 ezer négyzetméterrel.

A harmadik negyedévben a bruttó kereslet meghaladta ugyan a kínálat bővülését, hiszen több mint 79 ezer négyzetméter volt, de ez már az előző év azonos időszakához mérten 59 százalékos visszaesést jelent.

A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások jelentették a legnagyobb arányt, a bérbeadási volumen 36 százalékát adták.

Képünk illusztráció
Fotó: Kallus György / VG

Mindeközben az új szerződések a kereslet 26 százalékát, a bővülések 17 százalékát, az előbérleti szerződések pedig 18 százalékát alkották, a saját tulajdonba vételi tranzakció a kereslet 3 százalékát jelentette.

A legmagasabb bérlői aktivitást Dél-Budán mérték, a teljes volumen 27 százalékát itt kötötték le.

A második legaktívabb alpiac a Váci úti irodafolyosó volt 25 százalékos részesedéssel, míg a teljes volumen 16 százaléka az úgynevezett Nem Központi Pest alpiacon realizálódott. A legnagyobb ügylet a Vodafone 14 ezer négyzetméteres előbérleti megállapodása volt a Budapest One P2-ben Dél-Budán.

Július és szeptember között 25 százalékkal kevesebb bérleti szerződést kötöttek 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva. A tranzakciók átlagos mérete 749 négyzetméter volt, a 106 szerződésből mindössze kilenc szólt kétezer négyzetmétert, vagy annál nagyobb területre. Az üresedési ráta 8,1 százalékra nőtt, ami 0,8 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg, míg éves szinten 2,2 százalékpontos növekedést jelent.

A harmadik negyedéves irodapiaci adatok már tükrözik a COVID-19 világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat, a piaci kereslet elmarad a korábbi évek trendjétől, a tranzakciók száma csökkenést mutat – közölte a BIEF.

irodapiac
Kapcsolódó cikkek