Ingatlan

Lejárt a háziurak ideje

A világháború óta a legnagyobb magánbérházat építteti Pesten a Flatco csoport, amely jövőre további házak vásárlásával többszörözné meg a portfólióját.

Nyolcmilliárd forintért vásárolt, és bérházként hasznosít egy 256 lakásos, IX. kerületi lakóházat a Flatmosphere Kft. A saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozó Flatco Real Estate csoport projektcége a Metrodom csoporttól vette meg a 2021 májusára elkészülő Bárd utcai épületet. Mivel eleve bérbeadásra tervezték, zömmel nappali plusz egy, illetve két hálószobás lakásokat és néhány garzont alakítottak ki benne. Az ügylet lényegében azt jelenti – mint Jacoby Márta, a Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője a Világgazdaság kérdésére elmondta –, hogy

társaságuk megbízásából a II. világháború óta a legnagyobb bérház épül Budapesten.

Fotó: MW

A 2012-ben alapított Flatco Real Estate Kft. és a hozzá kötődő projektcégek már most több mint 150 lakást és 38 üzlethelyiséget adnak bérbe Budapesten.

Az ingatlanokat elsősorban egyenként, új építésű társasházakban vásárolták meg az építtető cégtől, néhány esetben pedig a Metrodom csoporttól. Minden lakás a pesti oldalon, főleg a IV., a IX., a X. és a XIII. kerületben van. Öt éven belül legalább ezer saját tulajdonú ingatlan, nagy többségében lakás hosszú távú bérbeadása szerepel a Flatco csoport tervében.

A jövő év elejére elkészül további száz új építésű, a cég által lekötött budapesti lakás, 2021 végére pedig a jelenleginél háromszor több, bő 600 lakás lesz a csoport tulajdonában.

Bővül a társaság iroda-, üzlethelyiség- és parkolóportfóliója is. A cégvezető a Flatcót egyedülállónak nevezte a maga területén, mert bár más cég is ad ki lakást, de ezek többségükben nem saját tulajdonúak.

A Flatco csoport a bérlakásait egységes sztenderd alapján, teljesen gépesítve, saját lakberendezői segítségével berendezve, okosotthonrendszerrel felszerelve kínálja hosszú távú kiadásra. A Bárd utcai épület lakásainak fűtési-hűtési rendszere megújuló energiára épül, a lakások pedig közel nulla energiaigényűek lesznek a korszerű anyagfelhasználásnak és a hőszigetelésnek köszönhetően. A jellemzően fiatal bérlők igényeire szabott házban fitneszterem, klubhelyiség, lounge, játékszoba, biciklitároló és elektromosautó-töltési lehetőség is lesz. Az igazgató által megfizethető bérűnek mondott, prémiumkategóriás lakásokat kínáló Flatco mozgásterébe belefér, hogy a nagy bérlőknek flottakedvezményt kínáljon.

A cégnél a garzon havi díja minimum 135 ezer forint, a nappali plusz egy hálószobás lakásé 165 ezer, a nappali plusz két hálószobásé 230 ezer forint. A jellemzően nagyvállalati bérlők a dolgozóik számára csoportosan, egy bérbeadó céggel tárgyalva juthatnak tetemes kedvezményekhez – közölte az ügyvezető. Jacoby Márta szerint a budapesti hosszú távú lakáskiadás piacán csak a belső kerületekben okozott kényszerű árcsökkenést az üresen maradt Airbnb-lakások megjelenése, a Flatco bérlakásainak helyet négy pesti kerületben, az új építésű városnegyedekben nem csökkentek számottevően a bérleti díjak.

bérbeadás Flatco Real Estate
Kapcsolódó cikkek