Ingatlan

Kétszer is fizethet a Duna House jövőre hűséges részvényeseinek

A járvány közepette is rekordot értek el a Duna House jutalékai, és a lengyel piac teljesítménye is kiemelkedő volt. A cég jövőre kárpótolhatja a részvényeseket az idén elmaradt osztalékért.

A járvány ellenére több mint 2,2 milliárd forint árbevételre tett szert a Duna House csoport a harmadik negyedévben.

Gyorsjelentésük szerint ez 11 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkori összegnél. Az EBITDA 419 millió forint lett, 5 százalékkal magasabb, mint egy éve. A cég az év első kilenc hónapjában 1,128 milliárd forintot ért el, csaknem annyit, mint egy évvel korábban. A lengyel leányvállalatok kimagasló teljesítményt nyújtottak 228 millió forintos eredménnyel, ez több mint a duplája a 2019-esnek.

Fotó: Vémi Zoltán

Az igazgatóság a járvány első hulláma idején döntött úgy, hogy a tavalyi eredmények után nem fizet osztalékot, a 450 millió forintos tételből tartalékot képeztek. A vártnál jobb eredmények ismeretében a menedzsment javasolni fogja a januári rendkívüli közgyűlésnek, hogy mégis fizessék ki az osztalékot a tavalyi eredményből. A jelentés szerint a 2020. év eredményéből az eddigi osztalékpolitikának megfelelően terveznek fizetni, tehát jövőre akár két osztalékot is zsebre tehetnek az ingatlanközvetítő részvényesei. A szeptember végével zárult időszak pénzügyi jelentése szerint a vállalat ingatlanközvetítői hálózata csoportszinten

összesen 2,9 milliárd forint jutalékbevételt ért el, ami rekord.

Lengyelországban 642 millió forintnak megfelelő jutalékra tettek szert, ami 25 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Magyarországon 2,2 milliárd forint folyt be az ingatlanközvetítésből.

Ez főként a Budapest belvárosában visszaeső kereslet miatt kevesebb annál, mint amennyit az igazgatóság várt.

Július és szeptember között a DH csoport 1,3 milliárd forint bevételre tett szert a lakáscélú hitelközvetítésből. Ebben a szegmensben a magyar piac teljesítménye lényegében stagnált, míg a lengyel működés csaknem az ötödével tudott bővülni.

A cégvezetés a július–szeptemberi időszak értékelésében optimista várakozásokat fogalmazott meg 2020 egészéről. Úgy látják, hogy a konszolidált tisztított core adózott eredmény meg fogja haladni az egymilliárd forintot. A DH a MyCity Residence ingatlanfejlesztési projekt értékesítéséből a következő negyedévekben még mintegy 330 millió forint bevételre tehet szert, a Forest Hill lakásprojektek kivitelezésének befejezése pedig a járványhelyzet miatt a jövő tavaszra tolódott ki. A Duna House papírjainak kurzusa egyébként a Budapesti Értéktőzsde többi ingatlanpapírjával párhuzamosan a múlt hét közepén határozott drágulásba kezdett. Majd csütörtökön, kisebb korrekciót követően, a kurzus nem sokkal a szerdán elért 344 forintos szint alatt zárt. Végül a pénteki gyorsjelentés kedvező fogadtatására az ingatlancég papírjai 3,6 millió forintos, gyérnek számító forgalom mellett ismét raliba kezdtek, és csaknem 6 százalékos drágulással, 360 forinton fejezték be a hetet.

osztalék Duna House ingatlanközvetítő gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek