Ingatlan

A lottóötös sem elég minden ingatlanra

Kilenc négyzetméteres pesti lakás és egy hat éve folyamatosan hirdetett, kétszintes érdi ház is feltűnik az idei ingatlanpiaci érdekességek között végzett válogatásban.

Egy ezer négyzetméteres si­mon­fai kastély egymillió négyzetméteres telken, amelyen napi százezer liter ásványvízhozamot termelő bevizsgált kút áll: ez az aktuálisan eladó magyarországi lakóingatlanok méret szerinti kategóriáját vezető hirdetés, az ára 750 millió forint – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaságnak készített összeállításból.

A különleges és különös ajánlatok között a legkisebb alapterületű eladó ingatlant a VII. kerületi Sajó utcában kínálják.

A mindössze 9 négyzetméteres lakás fajlagosan az egyik legdrágább is egyben, mivel 16,2 millió forintot kér érte a tulajdonosa, vagyis 1,8 millió forintos négyzetméteráron szeretne megválni tőle.

A parányi ingatlanban egyébként funkcionálisan minden megtalálható, még természetes fénynek sincs híján nagy ablaka révén.

A legdrágább eladó ingatlan idén is az Andrássy úton található, egy 2000 négyzetméteres palota, amely 1150 négyzetméteres telken áll. Az ára 5,7 milliárd forint, vagyis a múlt szombaton elvitt, csaknem négymilliárd forintos lottóötös sem lenne elég a megvásárlásához.

A legolcsóbb ingatlan pedig egy romos állapotú vályogház a Tiszától alig 8 kilométerre, Négyes községben található, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A 60 négyzetméteres ingatlan vételára 300 ezer forint, és bár mostani állapotában nem lakható, a 600 négyzetméteres telekre a víz és a villany is be van vezetve.

Fotó: ingatlan.com

A legtöbb érdeklődőt vonzó eladó ingatlan egy zuglói, földszintes társasházi lakás, amely 40 négyzetméteres, és az ára ugyan mindössze 14,9 millió forint, de 2019 őszén hirdették meg eladásra, és valamilyen okból még mindig nem talált vevőre.

A leghosszabb ideje egy kétszintes érdi, 140 négyzetméteres, négyszobás családi házat hirdetnek, a 49,9 millió forintos ingatlan 2014 szeptembere óta eladó.

A leggyorsabb tranzakciók körébe az egy nap alatt eladott ingatlanok tartoznak, nem is kevés ilyen akad. A 450 ezer, 2020-ban az Ingatlan.com-on hirdetett, de már nem elérhető lakóingatlan közül 6953 volt olyan, amely egyetlen nap alatt elkelt. Ez az állomány 1,5 százaléka.

Az alkuk toplistáját, az idei legnagyobb árváltozást egy 49 négyzetméteres, újpalotai panellakásnál tapasztalták

amely eredetileg 42 millió forintos áron lett meghirdetve, majd 20,9 millió forintos áron került ki a piacról.

Ez több mint 50 százalékos áresés, ami azonban egyáltalán nem meglepő – tudtuk meg Balogh Lászlótól, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől. Mint rámutatott: a panellakások pia­cát alaposan megviselte a 2020-as év, fajlagosan a legnagyobb áresés tipikusan ebben a kategó­riában mutatkozott a koronavírus-járvány mellékhatásaként.

Van olyan panellakás, amelynél

50

százalék feletti volt

az áresés

A legtöbb érdeklődés a budapesti kerületekben meghirdetett eladó ingatlanokra érkezett. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán a XIII. kerület áll, amelyet a XI. és a XIV. kerület követ. A legkevesebb – szám szerint egyetlen – érdek­lődésre nem is egy, hanem 22 községben volt példa, ezek közé tartozik többek között Ártánd, Esztár, Kastélyosdombó vagy Tormás is. A kiadó lakások szegmensében az élmezőnyben ugyanaz a sorrend, mint az eladó ingatlanok esetén: a XIII. kerület áll az élen, majd a XI. és a XIV. kerület következik. A legkevesebb – az eladókhoz hasonlóan szintén egyetlen – érdeklődőt vonzó településekből 36 volt az idén, ilyen például Alsózsolca, Feketeerdő, Nagylózs, Recsk és Újszentiván is.

ház toplista lakás ingatlan.com ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek