Ingatlan

Nem mindegy, hogyan árazzuk a lakásunkat a járvány idején

Korábban sem volt okvetlenül egyértelmű beárazni egy eladó budapesti lakást, de a jelenlegi helyzetben ez még inkább fejtörést okozhat.

Korábban sem volt okvetlenül egyértelmű beárazni egy eladó budapesti lakást, de a jelenlegi helyzetben ez még inkább fejtörést okozhat azoknak a tulajdonosoknak, akik élethelyzetük szerint éppen ingatlant szeretnének értékesíteni. Ilyen helyzetben elengedhetetlennek tűnik a profi segítség.

Az ingatlanértékesítésben amúgy máskor is alapvető tudást és jártasságot igényel az ármeghatározás folyamata

– kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Nyilvánvaló, hogy a vevők és az eladók ilyenkor más-más szemszögből nézik a dolgot, és természetesen mások a preferenciáik is. Én egy kulcsszót emelnék ki: elhelyezkedés, elhelyezkedés, elhelyezkedés – fűzte hozzá Ben-Ezra Orran.

Fotó: Central Home

Az ingatlan tényleges lokációja nagyon sokat számít a reális ár kialakításában, illetve a tapasztalatok szerint egy igazán jó helyen található lakás még a legkeményebb időkben, akár a korlátozások idején is nagyon hamar új tulajdonosra talál.

Értékesítői szemmel, szakmailag azt mondhatjuk, hogy értelemszerűen ahol a legnagyobb kereslet jelenik meg a környék ingatlankínálathoz képest, azok számítanak kiemelt ingatlanoknak, és kicsit merészebben lehet árazni őket, hiszen nagy fókusz irányul rájuk a vásárlói csoportot tekintve, de ennek természetesen az ellenkezője is igaz – mondja a szakértő.

Az is tény, hogy mindig a növekvő kereslet határozza meg, mennyivel emelkedhet az ár.

Ahol valamiért, akár a környéken zajló felújítás, építkezés, bármi miatt csökken az érdeklődés, az árak is eshetnek.

Jelenleg persze nem egyszerű pontosan meghatározni, hogy mekkora is a kereslet, hiszen ez a tényező nagyon változékony. Mivel az előző évekhez képest a vevőcsoportok száma lényegesen lecsökkent, és a viselkedésük is átalakult, így nehéz előre látni, hogy miként érdemes alakítani az árakat. Bizonyos budapesti területeken azért most is van elegendő érdeklődés és kereslet, de általában ez sem olyan mértékű és nagyságrendű számokban mérhető, mint korábban

A szakértők azt javasolják, hogy keressünk statisztikákat a korábban, helyileg megvalósított tranzakciók átlagára kapcsán, mert az határozza meg, mi lehet az ingatlan reális ára. Járjunk nyitott szemmel és ne dőljünk be feltétlenül a hirdetési portálok kínálati árainak, hiszen azok alapján nem látunk reális képet a környék lakásainak jelenlegi tényleges értékétől.

vétel eladás árazás lakás ingatlan
Kapcsolódó cikkek