Ingatlan

Hullámvasúton az ingatlanpiac

Rendhagyó év volt a 2020-as, a koronavírus-járvány teljesen átalakította a mindennapokat, a gazdaság különböző területeit, a lakáspiacot is.

Tavaly több mint 540 ezer hirdetést adtak fel magánszemélyek és ingatlanközvetítők az Ingatlan.com-on. Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami nem számít kiemelkedőnek, a koronavírus-járvány ezen a terülten is érezteti a hatását.

Bár 2020 a hullámvasutazás éve volt, azért akadtak érdekes rekordok is a lakáspiacon.

A legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért – derül ki az Ingatlan.com összefoglalójából. A siófoki Aranyparton álló, felújított, vízparti panelépület harmadik emeletén lévő, 79 négyzetméteres lakást az egyik siófoki ingatlaniroda hirdette meg, a vevő négyzetméterenként majdnem egymillió forintot adott érte. A panelpiacon extrém magas árat az magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata a strandra.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítése, de akadtak, akik kevesebb mint egy nap alatt túladtak az ingatlanjukon. A fővárosban egy XXIII. kerületi, 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg tulajdonosa még májusban 38,9 millió forintért, és kevesebb mint egy nap alatt értékesítette az ingatlant.

A főváro­son kívüli kínálatból egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsabban.

A 110 négyzetméteres, háromszobás házért 37 millió forintot kért a gazdája. Ez olyan kedvező ár volt, hogy a júniusi délutánon feladott hirdetésre másnap 30 percenként jöttek a vevőjelöltek, és egyikük meg is vásárolta.

A meghirdetett kiadó lakások száma is rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa a portál történetében. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg korábban rövid távra kiadott lakásba kerestek bérlőt.

Az ország legdrágább ingatlana egy Andrássy úti palota, a kétezer négyzetméteres, luxusfelszereltségű lakótér egy több mint ezer négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő csaknem hatmilliárd forintért hirdette meg tavaly, ám egyelőre nem kelt el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek