Ingatlan

Közel 1,1 millió forintba került egy négyzetméter Budapesten

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és már alulról súrolja az 1,1 millió forintot.

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és alulról már súrolja az 1,1 millió forintot – írja az Otthon Centrum piaci elemzése, amely a fővárosi lakáspiac 2020 negyedik negyedévében mért adatait összegezi.

A válság első hulláma megérezte a szektor:

  • tavaly év végére 11,5 százalékkal kevesebb beruházás indult el,
  • és az épülő lakásszám is hét százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
  • Az 2020 negyedik negyedévének új építésű lakásokra vonatkozó piaci adatok szerint a fővárosban 2019 utolsó negyedévéhez képest 11,5 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában.

    Emellett az épülő és tervezett lakások száma is 2650 darabbal csökkent, ami 7,7 százalékos esést jelent.

    Az új projektek indulásának számában még ennél is nagyobb a visszaesés: a tavalyi év utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők, ami a 2019 negyedik negyedévében rögzített 51-hez képest 51 százalékos csökkenés. Mindezek ellenére nem beszélhetünk drámai csökkenésről, de a vírus az építőipart sem kímélte.

    Fotó: Shutterstock

    Tavaly decemberben Budapesten 436 beruházás volt folyamatban, mely 31,7 ezer lakás építését jelenti.

    A projektek 33,3 százaléka egyelőre még csak tervként létezik, csak előregisztrálni lehet néhányra, de az építkezés nem kezdődött el. A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 20 százaléka volt, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel.

    A fővárosban, a budai kerületekben a projektek átlagos lakásszáma 73,2 darab, míg a pesti oldalon is hasonlóan 72,3 darab.

    A legnagyobb lakásszámok a IX., XI., és XIII. kerületben találhatók, amelyek beruházásonként átlagosan 100 körüli lakást jelentenek. A legkisebb lakásszámú projektek a II., XVI., XXII., és XXIII. kerületekben épülnek, itt az átlag 10-12 lakás, ami összefügg az építési helyszínek zöldövezeti, illetve kertvárosi karakterével.

    Angyalföld vezető pozíciója a beruházások számát tekintve évek óta megingathatatlan Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben indult el, csak ebben a városrészben 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában.

    Ez az összes fővárosi társasház projektek 17,6 százalékát öleli fel.

    Fotó: Otthon Centrum

    Kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a XI. kerület (53) és a III. kerület (45). Pesten Ferencváros (30), Zugló (29), Józsefváros (26) a sorrend a projektek számában. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül. Csepelen két projektben 46 lakás, míg Soroksáron három helyszínen 30 lakás épül.

    Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1 073 000 Ft/m2 volt, ami 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értékhez képest.

    Ez az érték azonban az elhelyezkedéstől és az ingatlan adottságaitól függően jelentős különbséget takar: 500 ezer forintól 3 millió forintig terjedő négyzetméterárral találkozhatnak az érdeklődök.

    A legmagasabb fajlagos átlagár továbbra is az V. kerületben volt kétmillió forinttal.

    Ettől az értéktől azonban nem sokkal maradt el a II., XII. és a VI. kerület sem. Budán a XXII. kerülettől eltekintve az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, míg Pesten a VII. és XIII. kerületről mondható el ugyanez.

    Buda és a Belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában. A külső pesti kerület árfekvése 730–900 ezer Ft/m2, azonban a XXIII. kerületben csak 650 ezer Ft/m2 lakásár jellemző.

    ház lakás újépítésű ingatlan Otthon Centrum
    Kapcsolódó cikkek