Ingatlan

Májusban jöhet újabb áremelkedés a hazai ingatlanpiacon

Csak hazai vevők zártak tranzakciót az első negyedévben, a külföldi befektetők májustól érkeznek.

Egyre erősödik az üzleti bizalom az ingatlanpiacon, a hazai befektetők dominanciája jellemzi a szektort, és az ipari ingatlanok iránt töretlen a bérlői kereslet – ezek jellemezték 2021 első negyedévét a CBRE legfrissebb kutatásának eredményei alapján.

A gazdaság teljesítményének növekedése nagymértékben függ az átoltottságtól, az irodapiacon pedig határozott növekedés indulhat el a második negyedévben.

CBRE üzemeltetési tapasztalatai szerint a bevásárlóközpontok sikeresen és fegyelmezetten nyitottak újra a márciusi bezárásokat követően, a látogatószám pedig a márciusi lezárás előtti szint fölött van.

Hazai befektetői láz jellemzi a magyar ingatlanpiacot

Az első negyedévben a befektetési érték összesen 179 millió euró volt, amely az előző év vonatkozó negyedévéhez viszonyítva – melyet még csak elenyésző részben érintett a koronavírus-járvány – 27 százalékos növekedést jelent. Az előző év második felében tapasztalható tendencia a hazai befektetésekkel kapcsolatban tovább erősödött, az első negyedévben kizárólag magyar befektetők zártak vételi tranzakciókat.

Fotó: Shutterstock

Míg az év elején a tranzakciók leginkább a tavalyi évről áthúzódó irodapiaci adásvételek voltak, az érdeklődés egyértelműen az ipari ingatlanok irányában erősödött a legjobban: ebben a szektorban az év közepén már láthatunk érdemi forgalomnövekedést.

Továbbra is az ipari ágazat a legerősebb

A 2020-as év első negyedévének adatai alapján az ipari ágazat jobban teljesített a kiskereskedelmi szektornál és az irodapiacnál a bérbeadások tekintetében is, hiszen miközben az utóbbiakat meghatározóan érintették a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti lezárások, az ipari ingatlanok iránti kereslet továbbra is élénk maradt. Miközben a bérbeadási szint (szezonálisan tisztítva)

105 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért értéket, az irodai bérbeadás hasonló mutatója 52 százalékkal marad el a tavaly ilyenkor mért szinttől.

A gazdasági teljesítmény növekedése abban az esetben tud magasabb fokozatba kapcsolni, ha az átoltottság révén sikerül egyre több területen a normális üzleti működést helyreállítani – ebben a második negyedév érdemi változást hozhat.

Fotó: CBRE

Optimisták az előrejelzések a globális tapasztalatok alapján

A pandémia egyre jobban várt lefutását illetően a távol-keleti országok egy-két negyedévvel Európa előtt járnak, a vizsgált országok piacainak tapasztalatai alapján egyértelműen pozitív kép tárul elénk.

A japán piac kivételével a távol-keleti országok irodakeresleti hangulatindexe már pozitív év/év összehasonlításban, így

a második fél évben lassú, de határozott növekedés indulhat a hazai irodapiacon is.

Ennek megfelelően a járvány miatt jelentősen torzult árak is elkezdtek normalizálódni:

az irodapiaci hozam a befektetési igények mértékét tükrözi, míg az ipar hozama a járvány előtti érték alá csökkent.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy

a jelenleg folyamatban lévő ingatlanpiaci tranzakciók összértéke hozzávetőleg 900 millió eurót tesz ki,

amely alapján a második negyedévben az egész szegmenst érintő gazdasági fellendülésre lehet következtetni.

Jól vizsgáztak a bevásárlóközpontok

A kiskereskedelemben a korábban megszokott üzletmenet részben már helyre is állt,

miközben a vendéglátóipar és a turisztikai szolgáltatások esetében még várni kell a normalizálódásra.

A márciusi lezárásokat követően a húsvét utáni héten nyitottak újra a bevásárlóközpontok, és a tapasztalatok szerint a plázák üzemeltetői hatékonysági és járványügyi szempontból egyaránt sikeresen teljesítettek.

A nyitás napja zökkenőmentesen zajlott, a látogatószámok 10 és 60 százalék közötti értékkel nőttek a különböző plázák esetében, így az átlagos látogatószám meghaladja a márciusi bezárás előtti adatokat, ami bizakodásra adhat okot a második negyedév várható kiskereskedelmi teljesítményét illetően. Bár zsúfoltság sehol nincs, a látogatók fegyelmezettek és együttműködők a kötelező járványügyi szabályok betartásában.

A következő nagy lépés a vendéglátóhelyek teraszainak nyitása, amely bár szombaton bekövetkezett, eredményei csak a második negyedév adatsorában szerepelnek majd.

járvány ipari ingatlan irodapiac nyitás koronavírus befektetői bizalom ingatlan kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek