Összesen 25,3 milliárd forint névértékben zöldkötvényt bocsátott ki a WING a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében 2021. szeptember 20-án. 

A tízéves lejáratú, évi fix 3 százalékos kamatozású papírokból a kibocsátás során 506 darab kötvényre érkezett jegyzés 24,5 milliárd forint árfolyamértéken, a jegyzéseket a kibocsátó teljes egészében elfogadta. Az aukciós átlaghozam 3,43 százalék lett. 

Fotó: Facebook/MNB Zöld Hitel

A nemzetközi és magyar fenntarthatósági kritériumoknak is megfelelő értékpapírokon keresztül bevont forrást a WING a vonatkozó nemzetközi sztenderdekkel és előírásokkal összhangban kizárólag környezetbarát projektek és eszközök finanszírozására használja fel. Így többek között vállalja, hogy az ebből a forrásból fejlesztendő új ingatlanok esetén minimum BREEAM „Very good” vagy LEED „Gold” környezetvédelmi minősítést céloz meg. A zöldkötvényekből befolyt összegből meglévő ingatlanjai felújítására is fordít azzal a céllal, hogy minimum 30 százalékkal csökkentse azok üvegházhatású gázkibocsátását.

„A WING hosszú idő óta elkötelezett a környezetbarát ingatlanfejlesztés és ingatlanműködtetés iránt. A mostani zöldkötvény-kibocsátás pedig fontos mérföldkő számunkra, hiszen a környezettudatosság immáron nem csak az építészeti és műszaki tervezésnél, hanem a finanszírozás tervezési fázisában is megjelenik. Hangsúlyozott célunk, hogy piaci szereplőként példát mutassunk és a tevékenységünkkel hozzájáruljunk a környezettudatos ingatlanfejlesztési korszakváltáshoz Magyarországon. Ezen túl, a zöld minősítéssel rendelkező épületek vagy a fenntartható célokat megfogalmazó vállalatok a magasabb társadalmi értékük mellett magasabb befektetési értéket is képviselnek, így gazdaságilag is előnyös az ezekbe történő beruházás. Ennek megfelelően a kibocsátott zöldkötvények a jövőbeli növekedési terveink megvalósítását is nagymértékben támogatják” – mondta Noah Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója.

A zöldkötvény kibocsátásához kapcsolódó Zöld Kötvény Keretrendszer kidolgozását a WING együttműködő partnere, az MKB Consulting Zrt. támogatta, amely komplex pénzügyi tanácsadóként segíti partnerei üzleti fejlődését, remélve, hogy közösen hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb és zöldebb gazdaság kialakításához.

A WING a magyar ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető cége, emellett jelentős régiós ingatlanpiaci szereplő. A vállalat 1999-es alapítása óta 1,2 millió négyzetméternyi ingatlant fejlesztett Magyarországon. 

A vállalat portfóliójának részét képezik az irodafejlesztéseken kívül ipari, kiskereskedelmi, szállodai, valamint a lakóingatlan projektek. A WING a kelet-közép-európai ingatlanpiacon is aktív, Bulgária fővárosában két irodaháza van, és többségi tulajdonában áll Lengyelország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő vállalata a Varsói Értékpapír Tőzsdén jegyzett ECHO Investment.