Az idei év második felétől kezdve egyre inkább lassulás érezhető a lakáspiacon, ám az értékesítési idő alapján azért továbbra is vannak slágerek. A kisebb alapterületű lakások – akár panel, akár téglaépítésű – Budapesten és a megyei jogú városokban gyorsan, egy-két hónapon belül elkelnek – derült ki az Ingatlan.com legújabb összesítéséből. Budapesten a panellakások az október óta eltelt másfél hónapban 45 nap alatt gazdára találnak. A sor-, iker- és családi házaknál 115 nap kell ehhez, a téglalakások pedig 82 nap után kerülnek új tulajdonoshoz.

Klíma
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A vidéki nagyvárosokban szintén a panelek állnak az élen, 59 napos eladási idővel. Az ottani téglalakásoknak majdnem három hónapra, a házaknak pedig 130 napra van szükségük ahhoz, hogy vevőre találjanak. A községekbeli házakat átlagosan 117 nap alatt lehet eladni. A tulajdonosok a lassulás fényében már másként árazzák az eladó ingatlanokat, mert az eladó lakások és házak árai szeptember óta stagnálnak.

Kisebb pofont kaphat az mint 2008-ban

Rekordévnek ígérkezett az idei, de nagyot fordult a helyzet.

A lakáspiacon is érzékelhető a bizonytalanság, amely a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. 

Így a vásárlóerő is mérséklődött, ami visszafogja a lakáspiaci dinamikát. Ugyanakkor ahhoz, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez az árazással. Ezt pedig az értékesítési idő alakulásán lehet lemérni.

MNB: keresleti és kínálati oldalon is szűkült a hazai lakáspiac

Szeptemberben 34 százalékkal csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest.

A garzonok még hamar elmennek

„Az értékesítési idő alakulásából jól látszik, hogy a kisebb alapterületű, 40 négyzetméternél kisebb panel- és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban is. Az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatók, és a befektetési célból vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.