Két éve még átlagosan 18,6 millió forintért lehetett megvásárolni Zala megyében egy 80 négyzetméteres ingatlant, amelyet 2022-ben már csak közel 10 millióval drágábban kaphat meg a vevő. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai szerint a megye átlagos négyzetméterárai – az összes ingatlantípus adatainak figyelembevételével számolva – 2020-hoz képest 47, 2021-hez képest 23 százalékkal emelkedtek. 

Aerial,Phooto,Of,Festetics,Castle,In,Keszthely,,Hungary Aerial phooto of Festetics Castle in Keszthely, Hungary
Fotó: Istvan Csak / Shutterstock

Tavaly több mint 5100 Zala megyei ingatlan cserélt gazdát a KSH adatai szerint. A megye településszerkezetéből adódóan is a legmagasabb számban értékesített ingatlantípus a családi ház, amelynek aránya a tranzakciókban idén a korábbi 40 százalékról 52 százalékra emelkedett. 

Míg 2020-ban átlagosan 18,9 millió forintot költöttek a vásárlók a megyében, átlagosan 105 négyzetméter nagyságú ingatlanokra, addig 2022-ben 26,8 millió forintért csupán 90 négyzetméter körüli házakra tudtak szerződni a vevők.

A népszerű üdülőtelepülések és a keresett balatoni új építések négyzetméterárai felfelé hajtják az átlagos négyzetméterárakat Zala megyében.

Zala megye a negyedik legalacsonyabb lakosságszámú megyénk, területe a hatodik legkisebb, népsűrűsége pedig az ötödik legalacsonyabb. Az aprófalvas településszerkezetnek köszönhetően azonban településszám tekintetében az élbolyban helyezkedik el, itt található a harmadik legtöbb település országosan. 

Az év végéig igényelhető falusi CSOK-kal érintett, közel 2500 település közül a harmadik legtöbb, 225 Zala megyei falu várja az otthonteremtő családokat.

Ahogy az ország többi területén, úgy Zala megyében is jellemző a kiköltözési hullám, a nagyobb városok melletti agglomerációs települések népszerűsége a pandémia alatti bezártság következtében megugrott, és keresettek lettek az üdülőtelepüléseken található ingatlanok is, ami az átlagos négyzetméterárak emelkedését eredményezte 

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

A Balatonnál és a Velencei-tónál voltak a legkeresettebbek a nyaralók

A Balatonnál a legmagasabb, 1,354 millió forintos négyzetméterárat Alsóörsön jegyezte fel az Ingatlan.com.

A Duna House közreműködésével értékesített új építésű ingatlanok aránya az elmúlt évek adatai szerint 2021-ben volt a legmagasabb, vélhetően az 5 százalékos áfa meghosszabbításának köszönhetően. A bizonytalan gazdasági környezet, az emelkedő alapanyagárak és a szakemberek dráguló munkadíjai mellett továbbra is erős az építési kedv a megyében. 

Tavaly közel ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki Zala megyében, ami az előző évihez képest 33 százalékos növekedés. Az idén is aktív az újépítésű-piac, a 2022. január és szeptember közötti időszakban már 911-nél jár a kiadott engedélyek száma.

Az új építésű ingatlanok esetében a nagyvárosok és az üdülőtelepülések iránti kereslet a legmagasabb, a balatoni új építések népszerűségük és magas műszaki tartalmuk miatt a fővárosival megegyező vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárai felfelé húzzák a megyei átlagárakat. 

Keszthelyen az értékesítés alatt álló új építésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja. A balatoni új építésűek iránt érdeklődők a kiváló energetika, a kiemelt műszaki tartalom adta biztonság és kényelem, valamint a Balaton közelsége miatt sok esetben már a tervezőasztalról lefoglalják a legnépszerűbb paraméterekkel rendelkező lakásokat 

– összegezte Benedikt Károly.