Az átrendeződése, a rezsisokk és az egekbe szökő kamatok sokak otthonteremtési terveit húzták keresztbe, ezzel a kihasználatlan lakások eladása is megnehezedett. Hova tovább, ha nincs elegendő megtakarítás egy saját lakás vásárlásához, és a magas törlesztőrészletek miatt a jelzáloghitel sem opció? A Duna House összegezte a piacon elérhető lehetőségeket eladók, vásárlók és bérlőjelöltek számára. 

eladó
ingatlan
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az eladó ingatlanok piacán már javában zajlik az átalakulás folyamata, a financiális nehézségek és a fenntartási költségek körüli bizonytalanság a kereslet jelentős csökkenését eredményezte. 

Azonban nem tűntek el teljesen a vevők a piacról, a Duna House értékesítési adatai alapján erősödő befektetői jelenlét érzékelhető,

emellett a túl sok kétely visszaszorította a saját részre vásárlók hitelfelvételi kedvét, így többen elengedték a saját otthon álomképét. Az ügyfelek egy része, bár bevállalja a pénzügyi segítséget, nem kap elegendő hitelt, ezért lejjebb kellett adnia az ingatlanvásárlás kezdetén meghatározott igényeiből.

A lakhatás egyértelmű létkérdés mindenki számára, amelynek megoldására a legtöbb ügyfél két járható út közül választhat. Személyes megtakarítás, valamint a hitelpiac és az állami támogatások felhasználásával saját ingatlan vásárlása, azok számára pedig, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével az otthonteremtéshez, és a magas törlesztőrészletek miatt a hitelpiacról is kiszorulnak, a kiadó lakások szegmense nyújthat mentsvárat. A megugró jelzáloghitel-kamatok és az energiaárak emelkedése azonban nem csak az eladó ingatlanpiacra, valamint a jelzáloghitel-piaci volumenre nyomja rá a bélyegét, a két szegmensben bekövetkezett változások az albérletpiacra is kihatással lesznek – vélik a Duna House szakértői. 

Mit tehetnek a tulajdonosok? Ha a változó ingatlanpiacon is eladható az ingatlan, akkor az értékesítésében az eladók segítségére lesz az ingatlanos, ha nem, akkor a szakértő által javasolt megfelelő paraméterezés és árazás után még a rosszabb energetikájú ingatlanok is bérlőre találhatnak az albérletpiacon.

Mi vár a bérlőjelöltekre? A bérleti piac és a pénzintézetek között alapvető különbség többek között a rugalmasság terén észlelhető. Míg a bankok csak a hivatalos, igazolható jövedelmet veszik figyelembe a hitelbírálat során, addigm akár magánszemélytől, akár ingatlanoson keresztül keres bérleményt az ügyfél, sokkal inkább számíthat arra, hogy a döntéshozás során egyedileg mérlegelik a helyzetét.