A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-taviak a legkeresettebbek

 az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.

ingatlanpiac ingatlan lakáspiac építkezés házak családi házak kertes házak Velence velencei tó alacsony vízszint vízgazdálkodás nyaralóhely üdülés túrisztika aszály 2021 08 31 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A nyaralók iránti összkeresletet figyelembe véve a Balaton-parti Siófok és Balatonalmádi, valamint a Velencei-tó partján található Gárdony a legkeresettebb nyaralótelepülés Magyarországon.

Ugyanakkor az ezer felkínált ingatlanra jutó megkeresések alapján Balatonszabadi, Balatonederics és Dörgicse a sorrend.

Az ingatlanforgalmazó cég saját adatai alapján készült összesítés szerint a keresettség és az árak között jelentős eltérés mutatkozik, a második listát vezető Balatonszabadiban például az idén augusztusban 607 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző.

A két tízes keresleti listára felkerült települések közül a legdrágább 1,354 millió forintos négyzetméterárral Alsóörs,

amely csak az ötödik az ezer ingatlanra jutó megkeresések száma alapján, az ugyanezen a listán negyedik Paloznak a második legdrágább 1,3 millióval.

Ugyanakkor az összkereslet alapján éllovas Siófokon 1,277 millió forintos négyzetméterárat számolt az ingatlanforgalmazó. Balatonalmádiban 829 ezer,
Gárdonyban 779 ezer forint volt a jellemző négyzetméterár az idén augusztusban.

Nem lassult a lakásárak növekedése

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok szerint a hazai ingatlanpiaci forgalom nem bővült tovább. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH és az MNB legfrissebb lakásárindexei alapján vizsgálta az változásait.