Többszöri próbálkozás után sikerült értékesíteni a parádfürdői Károlyi-kastélyt, amely tavaly nyáron 176,5 millió forintos kikiáltási áron szerepelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyilvános elektronikus árverési portálján. Az egykor gyermeküdülőként is funkcionáló épületben utoljára nyugdíjasotthon működött, de tizenöt éve már, hogy azt is bezárták, azóta erősen leromlott az ingatlan állapota.

20220519 ParádfürdőKárolyi-kastély. Fotó: Berán Dániel BD  Heves Megyei Hírlap 20220519 - Károlyi-kastély, Parádfürdő - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
A többször átépített és bővített épület 44 szobás, egykor itt töltötte mézesheteit Károlyi Mihály és felesége, Andrássy Katinka.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A hányatott sorsú épületegyüttes, az Alsó-kastély és parkja most ismét a figyelem középpontjába került, miután – mint a Heol hírül adta – egy helyi Facebook-csoportban híre ment a tulajdonosváltásnak. A település polgármestere megerősítette az eladás tényét, és azt is elmondta, hogy úgy tudja, 

170 millió forintot fizetett a vevő a kastélyért.

A Heol megkereste az MNV Zrt.-t, azt tudakolva, hogy ki az új tulajdonos, és milyen fejlesztést kíván megvalósítani a területen. Amint választ kapnak, közzéteszik – ígérték.

Azt nem tudni, hogy árverésen vagy azon kívül született egyezség a vevővel.

Kastélyt venne Magyarországon? Akár egy pesti garzon áráért megteheti – mutatjuk a felhozatalt

Több mint száz ilyen hazai épület vár a megmentőjére.

Az Alsó-kastély és hatalmas parkja közvetlen közelében működik a Parádfürdői Állami Kórház és Gyógyfürdő és az út túloldalán áll Parádfürdő exkluzív szállodája, az Erzsébet Park Hotel. 

Mindezek ismeretében 

biztosra vehető az ingatlan turisztikai célú hasznosítása, aminek részleteit vélhetően hamarosan megismerik a helyiek és a tágabb közvélemény is.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ahogy a helyi hírportál fogalmazott, az egykor szebb napokat látott és még mindig jobb sorsra érdemes kastély régóta Csipkerózsika-álomra kényszerült, a szakmai befektető felbukkanása azonban új fejezetet nyithat végre másfél évtizede teljesen eseménytelen történelmében.