BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kastélyt venne Magyarországon? Akár egy pesti garzon áráért megteheti – mutatjuk a felhozatalt

Mesésen gazdag választékban dúskálhat, aki kastélyvásárlásra adja a fejét, még inkább, aki a felújítására is vállalkozik ma Magyarországon. Noha nem kellenek hozzá milliárdok, de romokból pompát varázsolni így is méregdrága mulatság.

Időről időre felbukkannak különleges múlttal rendelkező épületek is az eladó kastélyok meglepően gazdag választékában. Jelenleg 157 különböző korú és állapotú épület között válogathat, akit vonzanak ezek a különleges ingatlanok.

kastélyok, magyarország, ingatlan.com
Az acsaújlaki Prónay–Patay-kastélyt kívül-belül felújították.
Fotó: Ingatlan.com

A legdrágább eladó kastély Pest megyében található, amelyet szerénytelenség nélkül Magyarország egyik legimpozánsabb kastélyaként hirdetnek 4,2 milliárd forintért. 

Az impozáns, több mint 110 éves épület, az acsaújlaki Prónay–Patay-kastély 13,2 hektáros birtokon terül el, amelyet egy hatalmas vadászterület ölel körbe. A kastélyt 2012-ben Herrer-Y Ceasar Ybl-díjas építész tervei alapján felújították, főépületében 13 hálószoba, két fogadóterem és hét fürdőszoba található, oldalszárnyában a személyzet számára kialakított helyiségek vannak. A reneszánsz és barokk elemekkel díszített ingatlan az ország egyetlen zöldkastélya, amelyet napelemparkkal is felszereltek. A borospincével, versenylóistállóval és helikopter-leszállópályával is rendelkező komplexumból a wellnessrészleg sem hiányzik, vagyis nemcsak magánotthonként, de kastélyszállóként is működhet.

A mesés vételárból több mint 200 millió forintot a 110 darabos festménygyűjtemény mellett a bútorok tesznek ki.

A fővárosi agglomerációban 18 kastély eladó, Budapest területén pedig további 11.

A kínálat itt egyetlen év alatt a felére csökkent, tavaly a fővárosban még 30, az agglomerációban pedig 25 várt vevőre. 

Az országos kínálat nem apadt ilyen nagy mértékben, és ami érdekes, hogy a négyzetméterárak sem ugrottak meg, a növekedés minimális volt. 

Az eladási idő nagyon széles skálán mozog, a legtöbbet, átlagosan több mint két évet a Dél-Alföldön vártak vevőre, de a többi régióban is egy év körüli átlagos időtartamokat jelez a statisztika.

A kastélyok kereslete-kínálata viszonylag stabil, mert ezek az ingatlanpiac luxustermékei: kevesen tudnak ilyet vásárolni, és ha még felújítandó állapotúak is, ezek általában a regionális ingatlan- vagy turisztikai piac ékköveivé tehetők

– összegezte a piaci helyzetet a Világgazdaságnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, a legnagyobb különbség esetükben a budapesti és a fővároson kívüli ingatlanok között van. „Az átlagos telekméret ugyanis minden régióban minimum egy-két hektáros, azonban a fővárosi átlag csak 2500 négyzetmétert tesz ki” – folytatta.

 

A kastélyra vágyóknak nagyságrendileg 200 millió forinttal kell rendelkezniük a piacra lépéshez, a fővárosban azonban az átlagár közelíti az egymilliárd forintot az Ingatlan.com adatai szerint.

Vannak meglepően olcsón kínált kastélyok is, amelyek egy fél budapesti garzonlakás áráért megszerezhetők. 

A minimálár-toplista élén 22 millió forintos irányáron az erősen felújítandó, kastélyként hirdetett Gencsy-kúria áll, amely a festőinek mondott Tibolddarócon vár szó szerint a megmentőjére.

kastélyok, magyarország, ingatlan.com
Háttérben a teljesen leromlott állapotú Gencsy-kúria
Fotó: Ingatlan.com

A magyarországi kastélyok kevés kivétellel funkciót váltottak a múlt évszázad derekán, amikor a szocializmus éveiben téeszközpontként – irodaházként vagy termelőüzemként –, gyermekotthonként szolgáltak. A napokban került be a helyi hírekbe a mátyásdombi Lonkai-kastély, amelyet évekig hiába próbáltak 22 millió forintért eladni, de most 48 millióért újra piacra került. A legutóbb varrodaként üzemelő háznak sorstársaihoz híven nemcsak a rég-, de a közelmúltja is szövevényes, hiszen tipikusan olyan vevőre vár, amelyik első látásra beleszeret, és nemcsak komolyan gondolja vele a jövőt, hanem bőven van pénze a kortalanításra, szépészeti műtétekre is.

Nem lesznek olcsóbbak a magyar luxuslakások, a tehetősek nem bizonytalankodnak

Továbbra sincs terepe az alkunak a prémiumkategóriában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.