Lassult az áremelkedés üteme tavaly, de még így is tovább nőtt a Budapesten hirdetett újlakás-projektek kínálati négyzetméterára – közölte az Otthon Centrum. Az ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint a középérték 1,554 millió forint volt 2022 negyedik negyedévében, ami tetemes, 26,5 százalékos árnövekedést jelez az egy évvel korábbi értékhez képest – közölte Soóki-Tóth Gábor, a társaság elemzési vezetője.

20210108 BudapestBudai Walzer lakópark épitkezés.fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet Budapest 11. ker. Budai Walzer lakótelep.  Társasházak.
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet 

Figyelemre méltó változás, hogy a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva mindössze 3,5 százalékkal emelkedtek az árak a negyedik negyedévben, vagyis a növekedés üteme lassult az utóbbi hónapokban

– jelezte a szakember.

A negyedik negyedévben 33 új projekt és nagyjából 1300 lakás jelent meg az online felületen. Ezek a számok alacsonyabbak az egy évvel ezelőtti értékekhez képest, amikor is 46 projektben 2500 lakás szerepelt az adatbázisban.

A tavalyi év negyedik negyedévében mért adatok szerint Budapesten 346 új építésű lakásberuházás van folyamatban, ezekben 27,9 ezer lakás épül. 

A projektek száma tavaly decemberben 11,3, a lakások száma pedig 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban

– emelte ki Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum felméréséről szólva. 

A lakásállomány 31,7 százaléka, 8,8 ezer lakás tervezett, ami nominálisan megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, de arányaiban nézve 1,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hirdetett lakások száma nominálisan ugyancsak megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, de arányaiban szintén 1,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A városrészek között tetemes árkülönbséget mért az Otthon Centrum, 

948 ezer–2,895 millió forint között váltakozik kerületenként az átlagos kínálati négyzetméterár. 

A legdrágább projekt négyzetméterára 3,9 millió forintra nőtt.

Kismértékben változott a legdrágább kerületek sorrendje a kínálati négyzetméterárak tekintetében. Most az V. kerület vezet 2,895 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,71 milliós fajlagos ára követ. A dobogó alsó fokán az I. kerület áll 2,63 millióval, míg a XII. kerület 2,86 millióval a negyedik. 

Már alkudni is jó eséllyel lehet új építésű lakásokra

Csökkenő kereslet mellett is tovább drágulnak az új lakások.

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben egymillió forint körüli négyzetméterárak a jellemzők. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII., átlagosan 948 ezer forinttal. Ezenkívül csak a XX. kerületben (974 ezer forint) nem éri el az átlagos négyzetméterár az egymillió forintot.

A legtöbb beruházás és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül, amely évek óta stabilan tartja magát az első helyen.

A 72 projekt és 8,9 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, és az előző felmérésekhez képest is több, de a kerületben korábban előfordultak ennél magasabb számok is. 

Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, ám a projektek számában a III. kerület beérte, és újabban mindkét kerületben 43 beruházás indult el. 

Lakásszámban azonban a város budai oldalán a XI. kerület vezet 5600 épülő lakással, ami a kerületben folyó több száz lakásos beruházásnak köszönhető: ezt egyetlen kerület sem tudta megközelíteni a Duna ezen oldalán. 

A legkevesebb projekt és lakás az V. kerületben épül, ahol mindössze egy projektben kínálnak lakásokat, amit az I. és XVI. kerület követ két-két projekttel.