Meghosszabbították az új lakások értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának határidejét, ami 2024. december 31. után is alkalmazható a már megkezdett lakásprojektekre is. Az új szabály szerint egészen 2028. december 31-ig, ha az építési engedély legkésőbb 2024. december 31-én véglegessé vált, vagy az építést eddig az időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint – idézte fel Gyányi Tamás, WTS Klient adószakértője a legfontosabb változást.

Gyányi Tamás.
Fotó: Balog Róbert

Fontos, hogy újnak akkor minősül egy lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg. Illetve akkor is, ha ez megtörtént már, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év – hívta fel a figyelmet a világ egyik vezető globális adó- és pénzügyi tanácsadó hálózata, a WTS Global illetékese.

A méretek nem változtak, a kedvezményes áfát többlakásos épületben azokra a lakásokra lehet érvényesíteni, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert. 

A  lakóépülettel egybeépült helyiségek, például a garázs, a műhely, az üzlet vagy a gazdasági épület nem vásárolható meg kedvezményes adóval, mert a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségnek minősül

– figyelmeztetett a szakértő.

Adókötelessé válik a beépített ingatlan értékesítése, ha annak rendeltetését vagy egységeinek számát az első rendeltetésszerű használatbavétel után megváltoztatták, de attól számítva még nem telt el két év. 

Gyányi Tamás szerint érdemes átnézni a honlapján közzétett tájékoztatókat, amelyek a legtöbb kérdésre választ adnak. Speciális helyzetek is adódhatnak, amikor veszélybe kerülhet az 5 százalékos adókulcs alkalmazása.

Babaváró, gyed: így változik az életünk 2023. január elsejével

A korábbi évekkel összevetve jövőre több területen is fontos változás lép életbe, sajnos sok olyan is lesz köztük, amelynek a legkevésbé örülünk, szinte minden drágulni fog.

Mindeközben az építésügyi szabályok változásaival összhangban a fordított áfa alkalmazásának szabályai is tisztábbak lettek. A módosítás révén minden olyan építési-szerelési munka a fordított adózás hatálya alá esik, amely hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött.

Az átmeneti szabályok alkalmazására is figyelni kell, hiszen előfordulhat, hogy egy adott szolgáltatás számlázása 2022-ben még egyenesen adózott, de az új szabályok alkalmazásával már a fordított adózás szabályai alapján szükséges kiállítani a számlát

– hívja fel a figyelmet Gyányi Tamás.

Záródnak a kiskapuk az illetékfizetésnél

A szakértői összegzés kitér az illetékekről szóló törvényre, amely jelenleg is tartalmaz olyan szabályt, ami a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházásokat mentesíti a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól. 

Az feltétele, hogy az illetékkötelezettség keletkezése időpontjában a vevő főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele legyen. 

Ezt a feltételt azonban csak egy meghatározott időpontban kellett eddig teljesíteni, ami a jogalkotó szerint visszaélésekre adhatott okot. A jövőben a tevékenységi körre vonatkozó feltétel megmarad, de egy új, 50 százalékos árbevételi korlátot is figyelembe kell venni, amelyről az ingatlant megszerző félnek kötelező nyilatkoznia az adóhatósának. 

20210305 BudapestTársasházak építése.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet 20210305 Budapest
Társasházak építése.
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Illetékmentesség csak abban az esetben él, ha a vagyonszerzőnek az ingatlanra vonatkozó, kedvezményezett tevékenységekből származó (előző évi) árbevétele az összes árbevételben legalább 50 százalékos arányt képvisel.

Szankciókkal kell számolni, ha az árbevétel megoszlására vonatkozó feltétel bármely okból nem teljesül.

Ha a vagyonszerző erre vonatkozó bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, és az állami adóhatóság adóellenőrzéssel állapítja meg a nyilatkozatban foglaltak vagy a vállalás teljesülésének elmaradását, a vagyonszerző terhére a meg nem fizetett illeték kétszeresét kell pótlólag előírni.
Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség Gyányi Tamás szerint, de a más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (például tetőtér-beépítés során) közös tulajdon jön létre, és a hozzáépítőt illetékkötelezettség terhelte. 

Mostantól a mentesség az idegen tulajdonban álló lakás bővítésekor is biztosított a kedvezményével élő vagyonszerző számára – derül ki a szakértői anyagból.