BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt: marad a babaváró, a falusi CSOK és a lakásáfa

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a mindenki által várt kormányrendelet a családtámogatási formák két évvel történő meghosszabbításáról.

Szerda este biztossá vált, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem vezetik ki a családtámogatási rendszer több elemét. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a kabinet két évvel meghosszabbította az éppen a napokban lejáró támogatási formákat:

az 5 százalékos lakásáfa, a falusi CSOK, valamint a babaváró hitel 2022. december 31. helyett 2024. december 31-ig igényelhető.

Az új lakások építésénél az áfa-visszaigénylési kedvezmény lejárt volna idén, a rendelet ezt is meghosszabbította, változatlan feltételekkel. Azaz a jogosult családok maximum ötmillió forintig visszaigényelhetik az építési költségeik áfáját.

Fotó: Rosta Tibor / MTI (illusztráció)

A falusi CSOK ugyanakkor nem vehető igénybe, ha az igénylő az általa öt éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni. A kormányrendelet emellett tartalmazza azoknak a településeknek a tételes listáját, ahol a falusi CSOK igénybe vehető, összesen 2631 települést sorol fel.

Fontos változás állt be a nagycsaládosok autóvásárlási programjában is: itt a kiadott állami támogatói okirat érvényességét hat hónapról egy évre emelték. Ugyanakkor a program meghosszabbításáról egyelőre nincs szó, a támogatás iránti kérelem benyújtására 2022. december 31-ig van lehetőség. 

Az érvényességi idő megnövelése ezzel együtt is üdvözlendő, hiszen reagál a piaci viszonyokra.

Az autógyártásban tapasztalható problémák miatt a rendeléstől számítva jellemzően egy-két év is eltelik a teljesítésig, azaz a megrendelt jármű leszállításáig. A legfeljebb 2,5 millió forintos állami támogatást viszont csak az adásvételi szerződés megkötése után folyósítja az államkincstár. Ha ez a kérelem pozitív elbírálásától számított fél éven belül nem következik be – márpedig a késedelmek miatt erre jó esély van –, a kérelmező elbukja az állami támogatást az eddigi szabályozás értelmében. Ezt a lehetetlen helyzetet enyhíti nagyban a kormány azzal, hogy megduplázta a rendelkezésre álló időt. A fejlemény sok, időszűkében lévő családnak jelent óriási könnyítést.

Visszatérve az otthonteremtési programokhoz, az 5 százalékos lakásáfa meghosszabbítása nem újdonság, erről korábban született döntés, a babaváróval és a falusi CSOK-kal kapcsolatos hírek már annál inkább. Nagy Márton az ÉVOSZ konferenciáján beszélt arról, hogy a babavárót, aki akarta, már felvette, egyúttal előrevetítette, hogy új lakáspolitikára lesz szükség a jövőben. A mostani kormányrendeletben mindenesetre nincs szó a lakásfelújítási támogatás meghosszabbításáról, a hírek szerint a kormány sokkal célzottabb programokban gondolkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.