Tavaly a negyedik negyedévben is a panelt lehetett a leggyorsabban eladni, országos átlagban kereken két hónap alatt – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint ez az érték öt nappal hosszabb, mint 2022 harmadik negyedévében, az azt megelőző három hónaphoz képest pedig majdnem két héttel nőtt.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Budán és a belvárosban 58 nap, a külső pesti kerületekben azonban már 67 nap a panelek átlagos értékesítési ideje. 

Ugyanez az érték a régióközpontokban 64 nap, míg a megyei jogú városokban 50 nap volt tavaly az év utolsó negyedében. A panel után hagyományosan a téglalakásokat lehet a leggyorsabban értékesíteni, ez a trend 2022 negyedik negyedévében sem változott. Átlagosan 82 napos értékesítéssel számolhattak a tulajdonosok, ami egy héttel hosszabb, mint 2022 harmadik negyedében. 

A belvárosban és a megyei jogú városokban, ahol a legtöbb téglalakás található, már három hónapnál hosszabb idő kell a sikeres tranzakcióhoz. 

Ezzel szemben Budán és a régióközpontokban két és fél hónap az irányadó. A külső pesti kerületek 82 napos értékesítési ideje megegyezik az átlaggal. Közölték, tavaly a negyedik negyedévben a használt házak értékesítéséhez volt szükség a legtöbb időre, átlagosan 132 napra. A külső pesti kerületekben csak 65 nap, míg az agglomerációban 112 nap volt az átlag. Ugyanakkor Budán és a megyei jogú városokban 145, a régióközpontokban 160, a kisebb városokban 170 nap kellett a sikeres üzlethez. 

Ebben a szegmensben országosan mindössze két nappal nőtt az értékesítési idő tavaly a harmadik negyedévhez képest, ugyanis a 2022 végén értékesített házak még 2022 második negyedévében kerültek a piacra. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a panellakások piacán is fordulatot hozott az elmúlt év, amelynek utolsó negyedében országos átlagban 4-5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak az előző negyedévhez mérten. Budapesten a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal csökkent. 

Most már hivatalos: befékeztek a lakásárak

Tavaly még a drágulás lassulása, majd fékezése jellemezte a lakáspiacot, ám januárra megérkeztek az első igazi mínuszok, a kínálati árak a fővárosban átlagosan 0,9, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak.