Minden városrészben és megyeszékhelyen jelentősen emelkedett a fedett gépkocsibeállók iránti kereslet, ami meglódította az árakat. Olyan fővárosi kerület is akad, ahol egy év alatt 30 százalékos a drágulás. A vidék sem úszta meg a garázsárak emelkedését. Az országos listavezető Siófok 7,4 millió forintos átlagárral – ismertette kedden publikált országos körképében az Otthon Centrum.

20200212 SzegedAutók foglalják el Szeged udvarain a zöldterület helyét.Az építészkamara elnöke szerint megoldás az lenne, ha a házak alsó szintjén garázsokat alakítanának ki.
Szó sincs árcsökkenésről a garázsok piacán.
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Országos összevetésben a garázsok ára 2022-ben átlagosan 26,7 százalékkal emelkedett az előző évi adatokkal összevetésben, az átlagár 6,3 millió forintra nőtt. A parkolók iránti kereslet 2022-ben 15 százalékkal emelkedett 2021-hez viszonyítva, ami nyilvánvalóan fűti a garázspiacot.

A drágulásban a gépjárműparkolási és -tárolási igények mellett azt is szerepet játszhatott, hogy a magas miatt megtakarításaik értékvesztését féltők közül azok, akik nem tudnak lakóingatlant vásárolni, a kisebb összegből megvehető garázsok iránt érdeklődnek.

A budai kerületekben 5,5–6,5 millió forint között alakult az átlagár, de jellemzően nincs nagy különbség a kerületek között.

A belvárosban a 6 millió forint körül mozgó garázsárak számítanak irányadónak, miközben a XIII. kerületben már 6,6 millió az átlagérték. Ehhez viszonyítva némiképp kedvezőbb az árszint a IX. kerületben, ahol átlagosan 5,6 millió forintot fizettek egy garázsért.

Leginkább a külső pesti kerületek drágultak, ott is már csak 5 millió forint feletti értékben lehet gépjárműtárolóhoz hozzájutni.

Elszáll a garázsok ára, nem lett kevesebb autó a belvárosban

Ötmillió forintról csaknem hétmillióra nőtt egyetlen év alatt a budapesti garázsok átlagára, miközben tovább bővült a kínálat az eladó és kiadó parkolóhelyekből, így a bevételarányos hozam jelentősen mérséklődött. A garázsbérleti díj átlagosan 25 ezer forint havonta.

A fővároshoz képest a megyei jogú és a vidéki városokban a garázsok iránti kereslet hagyományosan mérsékeltebb, mivel tradicionálisan több hely van az autók tárolására.

A garázsokat a legtöbb megyei jogú városban 4–6 millió forint közötti összegét lehetett értékesíteni 2022-ben.

Azonban az új garázsok ára esetenként ennél is magasabb volt, például Siófokon, ahol sok új építésű projekthez kapcsolódó garázs talált gazdára. A Balaton-parti városban az átlagár elérte a 7,4 millió forintot, ami egyben országos árrekord is. Debrecenben tavaly átlagosan 4 millió forintot ért egy garázs, Miskolcon és Szekszárdon 4,5 millió, Tatabányán pedig 6 millió forint volt az átlagérték.

Új bérház, bérlakás a  XIII. kerület, Fáy u 64-66. ház teremgarázs, mélygarázs az épület alatt, lakóépület, társasház, bérház, épület
A garázsok esetében nem fékez az áremelkedés.
Fotó: MW

Azt azonban az Otthon Centrum elemzési szakemberei is kiemelték, hogy a garázsok árazásában akár településen belül is jelentős eltérések adódhatnak.

Nagyban befolyásolja az árakat az, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy önálló garázsépületről van-e szó. Az utóbbiak az esetek többségében az átlagár felett kelnek el, míg a fedett autóbeállók akár harmadával is olcsóbbak lehetnek.

Ezenkívül a garázs állapota, valamint az, hogy új vagy használt, szintén árbefolyásoló tényező lehet. Mindazonáltal az exkluzív, új építésű projektekhez kapcsolt garázsok esetében nem mindig egyenes az arányosság az ár és a beálló mérete között.