Annak ellenére, hogy a tavalyi év végén már látszódott egy visszarendeződés az albérletpiacon, az árszint így is magasabb idén, mint 2022 egészében – írta közleményében az Otthon Centrum. A legdrágábban a fővárosban lehet lakást bérelni, de például Debrecenben akár 100 ezer forinttal is olcsóbb lehet egy albérlet.

Young couple moving into a new apartment
Photo of a young couple moving into a new apartment, carrying boxes and furniture in.
Fotó: GettyImages

A 2022. negyedik negyedévétől jelentősen lassuló ingatlanpiaci trend természetesen hatással van az albérletpiacra

– mondta el az Otthon Centrum elemzési vezetője. Soóki-Tóh Gábor közölte, hogy az idei első negyedévben egy fővárosi használt téglalakás átlagos bérleti díja 216 ezer forint volt. Ez magasabb, mint a 2022-es éves átlag, de a tavalyi utolsó negyedévnél 6 százalékkal alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy az év végén indult árcsökkenés kitartott a idei év elején.

Befagytak a lakbérek

Novemberi szinten maradtak a lakbérek Budapesten decemberben is, az átlagos fővárosi lakásbérlés jelenleg 200 ezer forint. A KSH–Ingatlan.com labérindexe mindössze 1 százalékos átlagos emelkedést jelez országos szinten. Tavaly novemberhez képest azonban 22 százalékkal drágult a lakásbérlés.

A főváros legdrágább részei a budai kerületek, ahol átlagosan 256 ezer forintot kérnek el egy hónap lakhatásért. Ez az idén 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly volt. A belvárosban 220 a havi átlag ár, miközben a külső pesti kerületekben átlagosan 156 ezer forintot kell fizetni az albérletért.

Vidéken főként a régióközpontokban csökkent a bérlet díj. A 181 ezer forintos átlagos havi díj 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 187 ezer forintnál. Egyelőre a kisebb megyei jogú városokban átlag 160 ezer forintos bérleti díj nem indult csökkenésnek, de ez a kisebb elemszámmal és a nagyobb heterogenitással magyarázható.

A következő hónapokban itt is stagnálásra, kismértékű árcsökkenésre számítunk

– jelezte a várható piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az Open House alapítója, Molnár Szabolcs elmondta, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint a vidéki városok közül Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 210 ezer forinttal, míg Győrben 150 ezer forint a havi bérleti díj átlagértéke. Ezzel szemben Tatabányán átlag 145 ezer, míg Debrecenben 142 500 forintért lehetett használt téglalakást bérelni az idei év első három hónapjában.

Budapesten a különböző méretű ingatlanok közül elsősorban a nagy lakások bérleti díja mérséklődött. 

A fővárosban a 212 ezer forintért bérelt, kétszobás lakásokért 7 százalékkal kérnek többet most, mint az előző év negyedik negyedévében. Az egyszobás lakásokat 144 ezer forintért lehetett bérelni, ami viszont 2 százalékkal alacsonyabb, míg a háromszobás lakások esetében a 263 ezer forintos bérleti díj már 15 százalékkal kedvezőbb, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában mért érték. Jellemzően Buda és a belváros drágább, a külső pesti kerületek pedig olcsóbbak.

A legnépszerűbb kerületekben jelenleg ezekkel az árakkal kell számolniuk a bérlőknek: 

az V. kerület a legdrágább 327 ezer forinttal, míg a XI. kerületben átlagosan 232 ezer forintért béreltek lakást, a XIII. kerületben 205, a VIII. kerületben 180, míg a XIV. kerületben 175 ezer forint az átlagos havi díj.