Kevesebb mint 1 százalékkal nőttek októberhez képest az átlagos lakbérek, a szerény mértékű havi szintű elmozdulás mellett azonban éves szinten viszont még mindig 22 százalékkal emelkedtek a díjak – derül ki a KSH–Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből. 

KSH-Ingatlan.com lakbérindex
 

Az országos átlagos bérleti díjak novemberben 0,8 százalékkal haladták meg az októberi szintet. A fővárosban 1 százalékos volt a havi szintű drágulás, az Észak-Alföldön 3, Észak-Magyarországon 1,4 százalékkal nőttek a díjak, a közép- és nyugat-dunántúli régiót stagnálás jellemezte, Dél-Magyarországon és a Dél-Alföldön 3 és 1,4 százalékkal csökkentek egy hónap alatt. 

Az éves drágulás ugyanakkor 11,4–23,4 százalékot tett ki. 

A megyeszékhelyek közül Szombathely, Veszprém, Debrecen, Győr és Székesfehérvár a legdrágább, itt 150-165 ezer forint a jellemző, míg Miskolcon, Szekszárdon, Salgótarjánban és Békéscsabán 100 ezer forint alatti átlagos díjért lehet kivenni a lakásokat.

Bár országos szinten mérsékelten nőttek az átlagos lakbérek novemberben októberhez képest, még mindig inkább stagnálásról beszélhetünk. Augusztus óta ugyanis a havi albérletárak minimális változást mutatnak és a következő időszakban is erre lehet számítani

– közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve. 

Az egy évvel korábbi kínálati csúcshoz képest 20 százalékkal kevesebb kiadó ingatlan került a piacra az idén januártól november végéig.

 A kiadó lakások átlagos alapterülete az idei év első tizenegy hónapjában a fővárosban 54 négyzetmétert tett ki, a megyei jogú városokban 57 négyzetméteresek szerepeltek a kínálatban, a kisebb településeken pedig 64 négyzetméter volt az átlag. 

Asian,Women,Viewing,Real,Estate,Websites,On,A,Computer
Fotó: Shutterstock

December közepén Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt, ami megegyezik a novemberi átlaggal.

A II. kerület a legdrágább a maga 300 ezer forintos átlagával, utána jön 297 500 forinttal az V. kerület, majd az I. és a VI. kerület 250-250 ezer forinttal. A legolcsóbb kerületek közé tartozott Csepel és Soroksár, mivel a XXI. és XXIII. kerületben átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják a kiadó lakóingatlanokat.

Havi szinten bővülést mutat a kínálat az Ingatlan.com elemzése szerint.

December közepén országszerte 12,5 ezer kiadó lakás és ház hirdetésből válogathattak a bérlők, szemben az egy hónappal korábbi 12 ezres kínálattal.