Noha ismét csúcsra ért a megyei jogú városokban az új építésű lakások négyzetméterára, sőt Sopron már a fővárosi árszintet is majdnem utolérte, a drágulás üteme jelentősen lassult – olvasható az Otthon Centrum pénteki közleményében.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 975 ezer forint a második negyedévben, ami 19 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakában mért árnál, és ilyen drágán még sosem kínálták az új lakások négyzetméterét a megyei jogú városokban. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a drágulás nagy része még tavalyról érkezik, és az első negyedévhez képest mindössze 2,9 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár, márpedig ilyen csekély emelkedésre utoljára két éve volt példa.

Karnok Csaba
20220514 Szeged Új építésű társasházak a Petőfi sugárúton.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) 20220514 Szeged 

Új építésű társasházak a Petőfi sugárúton.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A legdrágább vidéki város még mindig Sopron, ahol 1,36 millió forintot kértek egy négyzetméterért, amit Debrecen követ 1,11 millió forintos átlagos négyzetméterárral. Veszprémben 1,04 millió forintot, Szegeden 1,02 millió forintot kellett fizetni egy négyzetméterért.

Az Otthon Centrum szakembere kiemelte, hogy a kínálati négyzetméterár már mindegyik városban átlépte a félmillió forintot. A legolcsóbb Békéscsabán is 605 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét, míg Hódmezővásárhelyen 700 ezer forint az átlag. A legtöbb városban 750–950 ezer forint között ingadozik a négyzetméterár.

A közleményből az is kiderül, hogy a 25 megyei jogú városban jelenleg 263 projekt zajlik, ezek keretében 6200 lakás épül, négyzetméterüket átlagosan 975 ezer forintért kínálják. A második negyedévben 31 új projekt indult. A tavalyi év azonos időszakához képest 1,9 százalékkal nőtt a projektek száma, de 2,8 százalékkal csökkent az ezek keretében épülő lakások száma. Mindeközben az új beruházások száma 10 százalékkal bővült.

Debrecenben van folyamatban a legtöbb projekt, szám szerint 47, amelyet Szeged 31 folyamatban lévő beruházással követ, majd Pécs következik 24 fejlesztéssel.Utánuk a 100 ezer főnél népesebb városok sorában Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár a sorrend, közülük csak Miskolc lóg ki mindössze 6 projekttel.

Hódmezővásárhelyen és Szekszárdon gyakorlatilag megállt a lakóparkok, társasházak építése, mind a két városban csak egy projekt fut, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív társasházi lakóprojekt.

A fejlesztések eltérő mérete miatt Szegeden épül a legtöbb lakás, 939-es számmal, majd Debrecen következik 754-gyel. A harmadik helyre egy több száz lakásos beruházás révén Nyíregyháza jött fel, 650 új építésű lakással.

Az Otthon Centrum megemlíti azt is, hogy a negyedévben elindított 31 projekt 577 lakása közül 27 projekt 494 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők, a többi projekt tervként szerepel, illetve már elkezdődött az engedélyezési eljárás. A második negyedévben a legtöbb új beruházás – hat projektben több mint 200 lakással – Győrben indult el.