A PIP Nonprofit Kft. Paks szívében egy összefüggő, lakópark jellegű, 92 lakásos épületegyüttest vásárolt meg a városban dolgozó orosz mérnökcsaládok elhelyezésére. A kft. a 2020-as évek elején kezdte meg a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó lakhatási feltételek kialakítását, amelynek a Liget nevű mérnöklakópark csak az egyik eleme.

Paks Liget lakópark
Berendezkedtek az orosz mérnökcsaládok a mintalakóparkban.
Fotó: PaksII/Atomszféra

A Liget lakópark négy tömbjében 

  • 92 lakás, 
  • 120 fedett személygépjármű-beálló, valamint 
  • 17 kültéri parkoló kapott helyet. 

A lakások alapterülete 47–128 négyzetméter között van. Az ingatlanok bútorozottak, teljesen felszereltek, a kor legmagasabb komfortszintjének megfelelő berendezésekkel vannak ellátva – írja a társaság az Atomszféra magazin legutóbbi számában. Minden lépcsőházhoz babakocsi-, kerékpártároló, illetve lift tartozik. A teljesen körbekerített lakópark gépjárművel két irányból közelíthető meg, de van egy gyalogos kapu is.

A mintalakópark csak egy a PIP sok projektje közül

A lakópark egészét a PIP üzemelteti. Szolgáltatása magában foglalja a zöldfelület karbantartását, a közös használatú terek, a parkolók és utak takarítását, síkosságmentesítését, valamint a kommunális hulladék elszállíttatását. Az épület központi berendezéseinek üzemképes és biztonságos állapotáról, időszakos felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szintén a társaság gondoskodik. Az orosz fővállalkozó, a JSC ASE munkavállalói és családtagjaik 2021. decemberben kezdték meg a beköltözést a mintalakóparkba, a magyar és az orosz fél közt létrejött bérleti szerződés aláírása után.  

A Paksi Ipari Park Kft.-ből alakult PIP Kft. 100 százalékos állami tulajdonú vállalat, tulajdonosi jogait a Paks II. Atomerőmű Zrt. gyakorolja. Fő feladata a két új atomerőműblokkhoz kapcsolódó és azok építéséhez szükséges lakhatási és infrastruktúra-fejlesztés koordinációja. Részt vesz a térségfejlesztés megalapozásában és a fejlesztési irányok meghatározásában is.

Elkészült a munkásszálló is  

A PIP megbízásából kezdődött például 2023 júniusában egy csaknem 300 fős, 148 szobás munkásszálló építése is a Paksi Ipari Parkban a Kölesdi úttól délre, az M6-os autópálya déli lehajtójának közelében. A 12 ezer négyzetméteres ingatlanban a szállást háromszintes könnyűszerkezetes épületekben alakították ki. A két főépületben kétágyas szobák mellett minden emeleten étkező, teakonyha és közösségi tér található. A területen van sportpálya és kellő számú parkolóhely. A munkásszállót szeptemberben adták át.

A PIP szervezésében készült el továbbá az ipari parkban egy irodaház. Az épületet úgy alakították ki, hogy abba egymástól jelentősen eltérő technológiák is betelepülhessenek. A földszinten ugyanis ipari tevékenységre alkalmas műhelyek és raktárak vannak, a galériaszinten önálló öltözőblokkal, az emeleten pedig irodák, előadók, tárgyalók és kiszolgálóhelyiségek.