Az elmúlt években egyre fokozódott a lakhatási válság Európa-szerte, és ma már nemcsak az olyan kevésbé tehetős országokat érinti, mint Portugália vagy Törökország, hanem az leggazdagabb országát, azaz Luxemburgot sem kíméli.

Luxembourg.,Old,Bridge,-,Passerelle,Bridge,Or,Luxembourg,Viaduct,In
Luxemburgban is nehéz megfizethető lakást találni.  Fotó: Shutterstock

A portugál fiatalok tovatűnő vágya: a megfizethető lakás

Habár Portugáliában viszonylag magas, vagyis 70 százalékos a lakástulajdonlási arány, ez elsősorban az idősebb generációknak köszönhető, a fiatalabbaknak viszont növekvő nehézséget okoz a lakásvásárlás.

Míg az 1977 és 1986 között születettek 55 százalékának volt 25 éves korára lakástulajdona, addig az 1997 után születettek alig több mint negyedének sikerült ezt elérnie. A fiatalok körében a lakástulajdonlási arány tehát röpke két generáció alatt 50 százalékkal csökkent.

Mindez nem független attól a ténytől, hogy az elmúlt évtizedben 8,7 százalékkal ugrottak meg a lakásárak a mediterrán országban – írja az Euronews.

Az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő ifjú portugálok pedig azt követelik a lisszaboni kormánytól, hogy lépjen fel, és hozza meg a szükséges intézkedéseket a megfizethető lakhatás érdekében. Többek között szorgalmazzák a lakásvásárlás pénzügyi támogatását az első lakásvásárlók esetében, megfizethetőbb lakások építését és az elhagyatott területek beépítését is.

Törökországban vérontásba torkolt a lakbéremelkedés

A török lakbérek eközben olyannyira elszabadultak, hogy a bérbeadók és a bérlők közötti erőszakos összecsapásokra került sor több ízben is, a média 11 halálos áldozatról és 46 sérültről számolt be.

A bérleti díjak átlagosan 121 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, ám a nagyvárosokban, például Ankarában és Isztambulban még ennél is meredekebben, 188 százalékkal lőttek ki.

A markáns lakbéremelkedést főleg a megélhetési válság és a magas inflációs ráta okozta, ám a februári földrengés is a kiváltó okok között szerepel, mivel a hajléktalanná vált emberek tömegesen áramlottak a bérlakáspiacra.

Panoramic,View,Of,Antalya,Old,Town,Port,,Taurus,Mountains,And
A török az egekbe emelte a lakbéreket. Fotó: Boris Stroujko / Shutterstock

A kormány a lakhatási válság leküzdése céljából a háztartások esetében 25 százalékban korlátozta a lakbérek emelkedését. Segítséget kívántak nyújtani ugyanakkor a vállalkozásoknak is, amelyek esetében az ingatlanbérleti díjak maximum az infláció mértékében emelhetők.

Szakértők szerint azonban az intézkedések csak fokozták a feszültséget, és sok bérbeadót arra késztettek, hogy minden eszközt – beleértve az illegális megoldásokat is – felhasználjanak a bérlők kilakoltatására, hogy a helyükre fizetőképesebb bérlőket költöztessenek be.

A török média szerint az idei év első hat hónapjában mintegy 47 000 kilakoltatási per és 100 000, bérletidíj-emeléssel kapcsolatos bírósági eljárás indult, azaz éves bázison a duplájára nőtt a jogviták száma.

Még a gazdag Luxemburg is lakhatási gondokkal küzd

Luxemburg köztudomásúlag az Európai Unió leggazdagabb tagországa, ám az egekbe szökő lakásárak és lakbérek sokak számára itt is az álmok birodalmába száműzték a megfizethető lakásokat.
A három gyermeket nevelő Pascale Zaourou tanárnőnek például öt évet kellett várnia, mire hozzáférhetett az áhított szociális lakáshoz.
„Egy kétszobás lakásért a piacon havonta legalább 2000 eurót kell fizetni, amit egyetlen jövedelemmel nehéz fedezni, a megfizethető lakások pedig eléggé szűkösek, különösen a fiatalok és a családok számára” – mondta az AFP-nek egy nemrégiben Luxembourg városban tartott tüntetésen.
Antoine Paccoud, a kormányzat számára adatokat gyűjtő Housing Observatory kutatója ezzel kapcsolatban rámutatott:

Egyre több luxemburgi költözik Németországba, Belgiumba vagy Franciaországba, mert ott a bérleti díjak és az ingatlanárak alacsonyabbak

– mondta.
Luxembourgban az új építésű lakások négyzetméterét 13 000 euróért adják, míg a használt lakások átlagosan 10 700 euróba kerülnek. Egy lakóház átlagára nem kevesebb, mint 1,5 millió euró.

A lakbérek növekedését az sem törte meg, hiszen 2022 júniusától 2023 júniusáig 6,7 százalékkal emelkedtek, miközben ezalatt az inflációs ráta 3,4 százalék volt.

Nem csoda, hogy a lakásprobléma a közelgő luxemburgi parlamenti választások legfontosabb témájává vált. Mindkét nagy politikai párt ígéretet tett, hogy támogatja a megfizethető lakhatást.