Éves átlagban mindegyik lakástípus esetében áremelkedést mért 2023-ban az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán. a 25 megyei jogú városban 2023 első tíz hónapjában az átlagos négyzetméterár 560 ezer forint volt a használt téglalakások esetében, ami az egy évvel korább éves átlagnál 6,8 százalékkal magasabb ár.

Aerial,Photo,Shows,The,Polluted,Air,In,Eastern-hungarian,Industrial,City
A 20–25 millió forint körüli lakások a legkeresettebbek, Miskolc négyzetméter-árszintje a középmezőnyben található.
Fotó: Shutterstock

A panellakások 502 ezer forintos fajlagos ára is 7 százalékkal magasabb a 2022-esnél, míg a használt házak négyzetméterenkénti 465 ezer forintos középértéke 23,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi átlagot.

Az adatok kapcsán a boon.hu idézi Kerek Edinát, az Express Ingatlaniroda tulajdonosát, aki a helyi viszonyokról azt mondta, hogy Miskolc az erős középmezőnybe tartozik, 380 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Leginkább a 2-2,5 szobás, 20-25 millió forint árkategóriájú ingatlanok kerülhetnek előtérbe a vásárlóknál

– hangsúlyozta. A szakember azt is kifejtette, hogy a vidéki területeken és Miskolcon is várhatóan enyhe áremelkedésre, de legalábbis az árcsökkenés megállására, stagnálásra számítanak az új és támogatásoknak köszönhetően.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 560 ezer forint, a legdrágább város Veszprém (770 ezer), amelyet alig lemaradva Debrecen követ (763 ezer), míg a harmadik Érd ennél valamivel olcsóbb (700 ezer forint) - írja a portál az Otthon Centrum adatai nyomán. 

A négyzetméterárakat a lakástípusokon kívül a lokáció, illetve az adott település népszerűsége is befolyásolja. egyértelműen felkapottabbak azok, ahol valamilyen munkahelyteremtéssel járó fejlesztés valósul(t) meg. A lakástípusok eladhatósági idejét nézve általánosságban elmondható, hogy a panellakásokat lehet a leggyorsabban értékesíteni.