Ami az ingatlanbefektetési piacot illeti címszavakban: tavaly 27 százalékos csökkenés volt mérhető a befektetési tranzakciók volumenében 2022-hez viszonyítva. Növekedtek a tőkeköltségek, és kihívást jelent, hogy a régió hozamai vonzóbbak legyenek, mint a nyugat-európai országokék. A vevők és eladók elvárásai között még mindig széles szakadék tapasztalható, a bérlői piacok pedig gyengélkednek. A nagy külföldi intézményi befektetők valószínűleg óvatosabbak és kivárnak a döntéssel – derült ki a Colliers vezetőinek összegzéséből.

View of Atlantic Bank branch member of Community Bank on
Jó adottságú irodákra továbbra is van kereslet, ezekből biztosan nem lesznek lakások
Fotó: GettyImages

A modern, jó lokációjú irodaépületekre továbbra is van kereslet

A háttérben meghúzódó makroökonómiai folyamatokat nézve a 2023-as év a GDP és az ipari termelés visszaesését hozta – ez az egyik fontos háttér, amely az ingatlanpiacra is kihatott. Az építőipari teljesítmény 2023 első tizenegy hónapjában 5,3 százalékkal csökkent. Az építőipari termelői árak dinamikájának mérséklődésében a csökkenő kormányzati és magánberuházások, az alapanyagárak valamint az euró-forint árfolyam változása játszott jelentős szerepet.

Az irodapiacon növekvő üresedési rátákat láttak a Colliers vezetői,

de a modern, ESG-irányelveknek megfelelő, jó lokációjú épületekre továbbra is érezhető kereslet mutatkozik. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 369 900 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 571 710 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint közel nyolcszázezer négyzetméternyi saját tulajdonú irodaház található. 

A teljes bruttó kereslet 2023-ban 575 504 négyzetmétert, míg a nettó kereslet ugyanezen időszakban 290 082-őt tett ki. A bruttó és nettó bérbeadás egyaránt 47 százalékos növekedést mutatott a 2022-es évhez viszonyítva. Az üresedési ráta 2023 negyedik negyedévében elérte a 13,3 százalékot. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,1 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2 százalékponttal emelkedett.

Több százezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület állt üresen

Az ipari ingatlanokat nézve

tavaly év végén összesen mintegy háromszázezer négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen a Budapest környéki piacon.

A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 91 310 négyzetméter üres terület rögzíthető, ami 5,7 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 7,7 százalék. 

Összevetésül: a teljes hazai ipari ingatlan-állomány megközelítőleg 5,1 millió négyzetméter, ebből mintegy 3,5 millió négyzetméternyi Budapesten és annak közvetlen agglomerációjában található.

Egyedülálló szolgáltatásokkal csábítják vissza az irodákba a home office-ban ragadt munkavállalókat

A kávézó és az étterem már lassan alap, némelyik létesítményben pedig van edzőterem, sőt még gyermekmegőrző is.