A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 369 900 négyzetmétert tesz ki, ezen belül 3 571 710 négyzetméter A és B kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található – derült ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) a tavalyi negyedik negyedéves irodapiaci összegzéséből.

Budapest, 2023. július 29.
A MOL Campus irodaház Budapesten, a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gátnál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
A Mol campus az ország egyik legnagyobb irodaépülete.
Fotó: Róka László

A tavalyi negyedik negyedévben a budapesti modern irodaállomány egy új irodaházzal, összesen 25 320 négyzetméterrel bővült. A BEM Centert a Buda Központ alpiacon adták át. Tavaly összesen 102 835 négyzetméter új irodaterület került átadásra.

A bruttó kereslet 2023 negyedik negyedévében 131 315 négyzetmétert tett ki, negyedéves összehasonlításban 4 százalékos a csökkenés, éves összevetésben pedig 29 százalékos a növekedés. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 52 százalékkal. Az új szerződések a bérbeadások 43 százalékát tették ki, az előbérleti szerződések részaránya pedig 3 százalékot ért el. A negyedik negyedévben három albérleti szerződést regisztrált a BRF, amit hozzászámoltak a negyedéves teljes kereslethez. 

A teljes bruttó kereslet tavaly 464 570 négyzetmétert, míg a nettó kereslet ugyanezen időszakban 238 250 négyzetmétert tett ki. A bruttó bérbeadás 19 százalékos, a nettó bérbeadás 21 százalékos növekedést mutatott a 2022-es évhez viszonyítva. 

Az üresedési ráta 2023 negyedik negyedévében elérte a 13,5 százalékot. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,3 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalékponttal emelkedett. 2023 negyedik negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát az Észak-Buda alpiacon regisztrálták (8,7 százalék), míg a legmagasabb érték változatlanul az agglomerációban volt mérhető (36,8 százalék).

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a váci úti irodafolyosón mértük, a teljes volumen 28 százalékát itt kötötték le. A Váci út után a második legnagyobb aktivitást a Pest Központ alpiacon regisztráltuk, a tranzakciók 20 százaléka itt zárult le. 

A BRF összesen 155 bérleti szerződést regisztrált a negyedik negyedév során, átlagos méretük 847 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 3 százalékkal csökkent a tranzakciók mérete. Négy szerződést kötöttek ötezer négyzetméternél nagyobb területre, amiből kettő hosszabbítás és kettő új szerződés volt.

A negyedév legnagyobb tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak:

egy a myhive az Átrium Parkban, 12 390 négyzetméteren, továbbá egy a Mill Parkban, több mint hétezer négyzetméterre. 

Látványos a home office térhódítása, de nem nélkülözhető az iroda

Az energiaárak robbanása miatt a rezsiköltségek emelkedése azonban forró téma lesz. (podcast)