Egy váci és tizenkilenc budapesti területtel bővült a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek sora, amely így már ötvenhárom címet tartalmaz országszerte, 80 százalékban fővárosi fejlesztéseket, a már ismert projektek révén máris legalább húszezer lakást, amelyek száma a konkrét tervekkel még tovább bővülhet – tudta meg a Világgazdaság.

EP2I9019Budapest, Rozsdaövezeti építkezés soroksári út Vágóhíd fotó Teknős Mklós MN20200422 BudapestRozsdaövezeti építkezés Soroksári út Vágóhíd Fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
Az egyik leglátványosabb átalakulás a ferencvárosi egykori vágóhíd környékén. 
Fotó: Teknős Miklós

„Idén zárulnak az ajtók a lakásfejlesztők előtt: a kedvezményes, 27 százalékról ideiglenesen 5 százalékra csökkentett lakásáfára már csak azok a projektek lesznek jogosultak, amelyek 2024 végéig megszerzik a jogerős építési engedélyt, de ők is csak 2028 végéig”  – hívta fel a figyelmet Sápi Zoltán, az az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzési vezetője.

A kapcsán változás a korábbi csokhoz képest, hogy 

csak a rozsdaövezeti projekteknél lehet a lakásáfa összegét visszaigényelni a támogatással saját célra új lakást vásárlóknak, más újépítésű beruházásban nem.

A rozsdaövezeti beruházások versenyelőnye a kedvezményes lakásáfa határidő leteltét követően tovább nőhet, mivel a korábbi hírek alapján ott azt követően is 5 százalékos áfával lehet majd vásárolni, és az áfát saját célra vásárlás esetén a nem csokos vevő is visszaigényelheti. A szabályok jövőbeli változása nélkül az újlakáspiacon belül markáns eltérések lesznek a projektek között, ami még inkább az egykori iparterületekből formáló lakónegyedek felé fogja terelni a vevőket. 

20210108 BudapestBudai Walzer lakópark épitkezés.fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
A Budai Walzer további ütemei rozsdaövezeti beruházásként épülhetnek fel a XI. kerületben. 
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Az első rozsdaövezeti akcióterületet még 2021 novemberében jelölte ki a Miniszterelnökséghez tartozó Rozsdaövezeti Bizottság a XIII. kerületi Láng Gépgyár helyén, amely hosszú szünet után lényegében tavaly bírálta el a pályázatok többségét. Az 53 akcióterület közül 10 van vidéken, a legutóbb kijelölt Vác mellett, és korábban ilyen státuszt kapott kettő Kecskeméten, kettő Sárváron, három  Debrecenben, egy Salgótarjánban és egy Törökbálinton.

Az Eltinga szakértője elmondta, hogy a már ismertté vált tervekben legalább 20 ezer új lakás építése szerepel a kijelölt akcióterületeken, amelyek jellemzően egyenként több száz lakásos projektek indulását és folytatását segítik. Az áfamentes vásárlási lehetőséget legutóbb megkapta több, zömében már épülő, több ütemes projekt, többségük a XI. és XIII. kerületben található. Ezek közé tartozik öt lakásprojekt az angyalföldi Lőportárdűlőben, ami a vasút, a Váci út és a Róbert Károly körút közötti városrészt takarja, valamint a XI. kerület Dunához közeli területei, ahol a korábban rozsdaövezeti státuszt kapott BudaPart mellett a legnagyobb új rozsdaprojektnek a Budai Walzer tekinthető. A IX. kerületben most csak egy terület, egy újabb Metrodom fejlesztés helyszíne lett akcióterület most.