Az 2022 végén túlfűtött állapotba került, ezt látványos zuhanás követte, 2023 pedig a kivárás éve volt, 2024 elején már látszanak a kilábalás jelei, beleértve az alacsony inflációt, illetve a reálbérek növekedését – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője az OTP csoport évindító tájékoztatóján. A forgalom már érdemben nőhet, késéssel az árak, lakásépítések is megindulhatnak, de látványos ugrások nem láthatók.

20210404 Balatonkenese ÉpítkezésLakás építés Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A Balaton környéke töretlenül népszerű beruházási helyszín a pandémia óta.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Noha a CSOK-támogatások feltételei szigorodtak, a hitelkeret nőtt, a befektetési céllal vásárlók aránya is emelkedhet, mivel az ingatlanoknál jóval nagyobb hozamú állampapírok kifutnak. Valkó Dávid kijelentette, a mostani helyzet nem hasonlítható a 2008-as válsághoz ami a kényszereladások időszaka volt, évekig tartó mélyponttal.

Úgy véli, nominális szinten minimálisan nőhetnek az árak, látványos növekedést 2025 hozhat. Emlékeztetett egyúttal az 5 százalékos lakásáfa határidejére is, emiatt idén az engedélyek száma akár nőhet, de a megépült lakások száma még csökkenést mutat majd.

Az első három negyedévben egyharmados forgalomcsökkenést mért a KSH – emlékeztetett a vezető elemző. Az OTP ingatlanpont 105 ezres tranzakciószámot becsül, a jegybank becslése ennél magasabb, mivel a számítási módja eltér.

Az idei várakozás 120 ezres tranzakciószám lehet. Az árak 2023 harmadik negyedévében éves összevetésben másfél százalékot nőttek – tette hozzá. A jegybank túlértékeltségi mutatója szerint az ingatlanok tavaly átlagosan 9 százalékkal voltak túlértékelve. Az alkuszint a kisebb városokban és a községekben volt magasabb: 7–8,5 százalék, Budapesten pedig a legkisebb, ennek nagyjából a fele.

A budapesti (társasházi) újlakás-piacról szólva Valkó Dávid azt mondta, a számom a 2014–15-ös időszakot idézik, alig háromezer lakást adtak el, alig három és fél ezer jelent meg a kínálatban, az utóbbi 2022-höz mérve 45 százalékos visszaesésnek számít. Kiemelte, változó trend, hogy

már nem a tervezőasztal mellől értékesítenek, egyre gyakrabban az építkezés megkezdődését követően kínálják a lakásokat eladásra.

Az építési engedélyek száma a az 5 százalékos lakásáfa miatt nőhet, élénkülést viszont 2025 hozhat – tette hozzá Valkó Dávid.

Lapunk újlakás-kínálatra vonatkozó kérdésére elmondta, már a pandémia előtt népszerű beruházási helyszínné vált a Balaton, itt megjelentek olyan fejlesztők, akik eddig csak a fővárosban voltak jelen. Az elmúlt években felfutott még a budapesti agglomeráció, illetve Debrecen, még korábban Győr és Kecskemét, elsősorban az ipari beruházásoknak köszönhetően. Várható, hogy Szeged is az érdeklődés középpontjába kerül Valkó Dávid szerint. Néhány nagyvárosi agglomeráció (pl. a győri) is népszerű fejlesztési helyszín, de itt inkább a kisebb projektek a jellemzőbbek – tette hozzá.

Lipták Zsuzsa, az OTPOtthon.hu ügyvezetője elmondta, a 2022 szeptemberétől működő portál eddigi adatbázisa, illetve a belső felmérés alapján úgy látja, mindenképp növekedést hozhat 2024 a piacon. Erre utal az érdeklődések száma is, tavalyhoz képest 38, illetve 43 százalékkal volt magasabb az év első két hónapjában.

Az átlagos hirdetési idő eddig 69 nap volt, az eladási idő a gyakorlatban most három-hat hónap, az eladó házak és lakások esetében hasonló az értékesítési idő, a nyaralókat viszont a korábbinál hosszabb ideig tart eladni. Ez egybecseng azzal, amit korábban írtunk, miszerint 2023-ban az élethelyzet-változások miatti vásárlások uralták a piacot.

Érdekes tendencia még, hogy a korábbinál több hirdető csökkentett árat, ennek korábbi mértéke 6, most 12 százalék volt – ismertette Lipták Zsuzsa. A legtöbb vásárolni szándékozó családi házat és panellakást keres, a 2-3 szobás méretek a legnépszerűbbek – derült ki a belső felmérésből.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője arról számolt be, a 6 százalékos lakáshitelkamat már az a szint, amely élénkítheti a hitelfelvételi kedvet. A támogatott konstrukciókról azt mondta, az új konstrukció részletszabályainak megjelenése után azok, akik az új támogatásra már nem lettek volna jogosultak, igyekeztek novemberre és decemberre időzíteni az adásvételt. Idén az igénylések alapján a gyerekvállaláshoz kötött pluszra igen magas a kereslet, a falusi CSOK-kal egybeszámolva 

a hiteligénylők 55 százaléka

mindenképp szeretne támogatott konstrukciót igénybe venni.