Tavaly a használt családi házak teljes árengedménye országosan 13,6 százalék volt, míg a téglalakások árából 8,9, a panelekéből 8,8 százalékot engedtek az eladók. A legnagyobb arányban a paneleknél nőtt az árengedmény mértéke – ismertette a használtlakás-piac 2023-as trendjeit az Otthon Centrum (OC).

Otthon Centrum_LUS_IMG_588320211202 Budapest
Otthon Centum 
Otthoncentrum
Ingatlan közvetítő

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20211202 BudapestOtthon Centum OtthoncentrumIngatlan közvetítőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Komoly vevők nagyobb engedményt érhetnek el. 
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Egyre jobb helyzetbe kerülnek a vevők, abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen nőtt a teljes árengedmény mértéke a használt minden szegmensében – összegezte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Változó, hogy mennyit lehetett alkudni

Az OC adatai szerint tavaly

  • a családi házak teljes árengedménye abszolút értékben 4,4 százalékkal nőtt, így éves viszonylatban 13,6 százalékra emelkedett. 
  • A  panellakásoknál 3,7 százalékos változást mértek, egy év alatt így ott 8,8 százalékra nőtt az alku mértéke.
  • A téglalakásoknál emelkedett a legkisebb mértékben, 3,1 százalékkal a teljes árengedmény, ám így is 8,9 százalékra nőtt.

Arányait tekintve a panellakásoknál volt a legnagyobb mértékű a teljes árengedmény, a 2022-es évhez viszonyítva tavaly 73 százalékkal nőtt ez az érték, míg a téglalakások és házak esetében 50 százalék körüli változásról beszélhetünk – összegezte az országos adatokat a szakértő. 

Otthon Centrum_LUS_IMG_588120211202 Budapest
Otthon Centum 
Otthoncentrum
Ingatlan közvetítő

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20211202 BudapestOtthon Centum OtthoncentrumIngatlan közvetítőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Kínálati piac van, nem keresleti 
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A kisebb városok az országos átlagértéktől felfelé mozdultak el, az eladók itt átlagosan 11,4 százalékkal csökkentették az árat a sikeres értékesítésig. 

A téglalakások árából átlagosan 8,9 százalékot engedtek az eladók 2023-ban. 

A vevők a legkevesebb, 8,2 százalékos engedményt a budai kerületekben tudták kiharcolni, míg a főváros pesti oldalán, az agglomerációban és a legtöbb megyei jogú városban az átlag körül mozgott az alku százalékos aránya. 

Az érdeklődők koncentráltabban jelennek meg a nagyvárosokban, így

a távolabbi településeken érezhetően nehezebb lett a lakások értékesítése

– árnyalta az adatokat az elemzési vezető. 

Komoly vevők előnyben

A szerződéskötéskori árengedmény mértéke a használt házaknál átlagosan 8, a paneleknél 4,7, a téglalakásoknál 4,4 százalék volt. Konkrét ajánlattétel esetén továbbra is jelentős mértékben lehet alkudni a hirdetési árból – közölte az OC.