A harmadik negyedéves négyzetméterárak a legdrágább budai és belvárosi kerületekben nagyon hasonlóan alakultak, illetve minimális eltérést tapasztaltunk az egyes városrészek között – közölte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Cityscape,Of,Budapest,In,Warm,Sunlight.,Tourist,Destination,Sight.,Beautiful
Cityscape of Budapest in warm sunlight. Tourist destination sight. Beautiful photography of the european city.
A belső pesti kerületek négyzetméterárai mindig magasak, de csökkent az ár a kereslet hiánya miatt.
Fotó: Shutterstock

Mindez azzal magyarázható, hogy vásárlói preferenciában a korábbinál nagyobb szerepet játszik az ingatlan állapota, vagyis az, hogy igényel-e költséges felújítást vagy sem – tette hozzá a szakember.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forint,

ami az előző év azonos időszakánál mindössze 0,5 százalékkal magasabb, viszont az előző negyedévhez képest már 0,8 százalékkal mérsékeltebb ár. A legdrágább kerület a XIII., átlagosan 1,19 milliós négyzetméterárral, majd a III. (1,18), a II., illetve az V. kerület (1,16 millió forint) a sorrend.

A budai oldalon a XXII. kerületben, míg a belvárosban a VIII. kerületben alacsonyabbak csak az árak, miután a fajlagos átlagár 725 ezer forint volt július és szeptember között, azonban a legtöbb budai és belvárosi kerületben ugyancsak 1 millió forint körüli volt az átlag. A külső pesti kerületek ennél olcsóbbak, ott a 700-800 ezer forint közötti fajlagos ár a jellemző. A jelenlegi árak megközelítőleg egy százalékkal (0,8 százalékkal) alacsonyabbak az előző negyedévinél, a kerületek zömében plusz/mínusz 5 százalék alatti a változás. Ugyanakkor a városrészek eltérő értékeket mutatnak, amíg a belvárosi kerületekben 2 százalékkal emelkedtek, addig a budai és a külső pesti kerületekben átlagosan 4 százalékkal csökkentek.

A panellakások négyzetméterára 734 ezer forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékkal alacsonyabb, de az április és június közötti időszakhoz viszonyítva is 1 százalékos mérséklődést jelent.

A négyzetméterár a XIII. kerületben a legmagasabb, 880 ezer forintos átlagértékkel, majd a XI. kerületet (822 ezer), a XIV. kerület (784 ezer) és a III. kerület (777 ezer forint) a sorrend. A XV. és XIX. kerületeket is még 700 ezer forint feletti átlagár jellemzi, a többi városrészben azonban már 600-700 ezer forint között alakul a panellakások átlagos négyzetméterára. Ezúttal Csepel helyett a XX. kerület lett a legolcsóbb.

Country,Home,-,Sofa,And,Table,In,Modern,HouseCountry home - sofa and table in modern house
Továbbra is a budai kerületek a legdrágábbak.
Fotó: Shutterstock

Árváltozás szempontjából a III. és XIII. kerület említendő, ahol 7, illetve 9 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak.

A skála másik felén a VIII., és néhány külső pesti kerület (IV. és XX.) található, az utolsó negyedév 5 százalékot is meghaladó árcsökkenésével. Ezzel szemben a használt házak átlagos négyzetméterára 691 ezer forint, ami 2022. III. negyedévéhez viszonyítva 15 százalékos, míg az előző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést mutat, vagyis a három ingatlantípus közül egyedül ebben a szegmensben nőttek az árak.

Soóki-Tóth Gábor véleménye szerint mindez összefügg azzal, hogy

a piac egy évvel ezelőtt szembesült a rezsiszabályok kedvezőtlen változásával, de a kezdeti sokk elmúltával a tehetősebbek újra efelé a piaci szegmens felé fordultak.

Ráadásul az elmúlt években megszokottnál alacsonyabb volt a kereslet, ami erősítette az összetételhatást. A családi házak esetében továbbra is a budai kerületek a legdrágábbak, a II., III. és XI. kerületben egyaránt 1 millió forint körüli négyzetméterár az uralkodó, míg XXII. kerületben 820 ezer forint a mértékadó átlag. Ezt a pesti oldalon egyedül a XIV. kerület haladja meg 900 ezer forintos átlag értékkel, míg a kerületek többségében állapottól függően 500–700 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el a használt házak.

Balaton: több ezer lakás épül, budapesti árakon pörög a piac

Jól járt, aki nem tavaly vásárolt.