BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágultak a lakások – vidéken is egyre többet kell fizetni az ingatlanokért

Ismét többet kell fizetni az ingatlanokért a tavalyi stagnálás után, leginkább a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön drágultak a lakások májusban.

Májusban ismét gyorsult a lakások drágulásának mértéke, viszont nagy különbségek érzékelhetők az országon belül – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb adataiból. 

20220614 Szeged MNB lakáspiaci elemzése szerint 18 százalékkal túlértékeltek a vidéki nagy városok lakásárai.Képen: Lakótelepi társasházak, lakások.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

„Országosan tavaly májushoz képest 4,5 százalékos áremelkedést mutat a portál lakásárindexe, ami erősödést jelent az áprilisi 3,8 százalékos éves tempóhoz képest. A legnagyobb éves drágulás a Szegedet és Debrecent is magában foglaló dél-alföldi és észak-alföldi régióban volt megfigyelhető, ahol 7-8 százalékkal kerültek feljebb az árak az elmúlt 12 hónapban. A budapesti agglomerációt lefedő Pest vármegyei ingatlanárak pedig stagnáltak az elmúlt egy hónapban, ami annak is köszönhető, hogy lassult a kiköltözés üteme, és sokan visszaköltöznek a fővárosba” – ismertette az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az adatokból az is kiderül, hogy Budapesten a használt lakások esetében 954 ezer forintnál jár az átlagos négyzetméterár, míg az újak 1,28 millió forintnál tartanak. 

A legtöbb új építésű lakást a XIII. kerületben hirdetik eladásra 1,35 milliós négyzetméteráron, a második és harmadik legszélesebb újlakás-kínálattal rendelkező XI. és III. kerületben viszont közel 1,6 milliós és majdnem 1,5 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők. 

A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.