Három kategóriában nyolc kiemelkedő munkát végző gyermekorvost díjazott a K&H Bank, amely egy-egymillió forintos pénzdíjat, továbbá 300-300 ezer forintos, szakmai továbbképzésre fordítható támogatást ad a győzteseknek. A cél, hogy egyre több fiatal szakorvos foglalkozzon egyre magasabb színvonalon a gyermekgyógyászattal.

Beautiful,Young,Mom,Is,Holding,Her,Cute,Baby,While,Doctor
Nemcsak a mesterséges intelligencia, bank is segít a hazai doktoroknak.
Fotó: Shutterstock

Magyarországon nagyjából 1200 házi gyermekorvos praktizál, akiknek összesen 1,8 millió 18 év alatti gyermeket kell ellátniuk, tehát 1500 gyerekre jut egy házi gyermekorvos. 

A doktorok hetven százaléka 60 év feletti – és sokan mellett dolgoznak –, viszont a 40 év alatti házi gyermekorvosok száma csupán 150 fő körül mozog, 

ami 10-12 százalék körüli arány. A rendezvényen kiemelték: a gyermekorvosok nemcsak kiemelkedő szakemberek, de naponta használják az innovatív technikákat is, a gyorstesztektől kezdve a telemedicinán át a közösségi médiáig, és munkájukban a gyógyítás mellett a prevenció és a szülőkkel való kapcsolattartás, edukáció is jelentős szerepet játszik. Fontos tehát, hogy mennyiségben és minőségben is megfelelő legyen a fiatalabb gyermekorvosok utánpótlása, erre hozták létre 2004-ben a K&H gyógyvarázs-programot.

Elkötelezettek az innovatív gyógyítás mellett

A programon belül született meg a Jövő gyógyítói-díj. A kiírás szerint a 40 évnél fiatalabb, állami egészségügyi rendszerben gyermekeket gyógyító, még a szakképzésben részt vevő, illetve már szakvizsgával rendelkező orvosok pályázhattak, illetve jelölhették őket mások is. További kritérium volt, hogy a jelöltek „elkötelezettek legyenek az innovatív gyógyítás mellett”. A pályázatokat több körben bírálták el, a díjak közül hármat a zsűri, hármat a nagyközönség osztott ki, ketten pedig médiadíjban részesültek.

CM20230227_Debrecen_gyermekorvos_dr. Bélteki Boglárka_Béres Balázs_HAON (9)
Sokkal több fiatal gyermekgyógyászra volna szükség.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

A nyertesek szerteágazó szakterületeken tevékenykednek: van köztük házi gyermekorvosi praxisban, csecsemőosztályon dolgozó orvos, gyermeksebész, gyermekonkológus és gyermekpszichiáter is. Íme a győztesek névsora:

  • Dr. Bálint Benedek rezidens gyermek- és ifjúságpszichiáter
  • Dr. Bence Zsófia házi gyermekorvos
  • Dr. Egyed Bálint rezidens gyermekonkológus, molekuláris onkogenetikus
  • Dr. Kabai Anna rezidens csecsemő- és gyermekgyógyász
  • Dr. Kardos Dániel József gyermeksebész
  • Dr. Noé Renáta házi gyermekorvos
  • Dr. Sragner Angéla csecsemő- és gyermekgyógyász
  • Dr. Tordas Dániel házi gyermekorvos, gyermekkardiológus, gyermek-tüdőgyógyász

A K&H Bank közel 900 millióval támogatott már

A díjazottak mindannyian egy-egymillió forintos jutalmat kaptak, plusz 300-300 ezer forintnyi támogatást szakmai továbbképzésre. A K&H hozzátette: már eddig is 541 alkalommal, összesen 872 millió forint értékben támogatta a magyar gyermekegészségügyet innovatív eszközökkel.

A díjazottak nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő tájékoztatásra mind a gyermek, mind a szülő felé, törekszenek a minél gyorsabb és fájdalommentesebb vizsgálatra és kezelésre. Öröm látni, hogy ilyen elhivatott orvosok kezében van a fiatal generáció gyógyítása, a gyermekegészségügy jövője

– nyilatkozta Guy Libot, a K&H vezérigazgatója. Hozzátette, a gyermekegészségügy immár két évtizede fontos eleme a cég társadalmi felelősségvállalásának, és abban bíznak, a támogatásuk valóban hozzájárul az orvosok munkájához, ezáltal a kicsik gyógyulásához.

Segít a mesterséges intelligencia a magyar egészségügyben is

A szakmai zsűri nevében Dr. König Róbert, a fővárosi Szent János Kórház gyermeksebésze összegezte a pályázatot, kiemelve, hogy a vártnál is sokkal több és még színvonalasabb pályamunka érkezett, továbbá kitért a történeti távlatokra is.

„Az orvosok munkáját ma, Magyarország is segítik mesterséges intelligencia-algoritmusok” – jelezte, majd emlékeztetett arra, hogy már az ő egyetemi évei alatt, rezidenskorszakában is azt hallotta, hogy felgyorsult a világ, ez pedig ma hatványozottan igaz. 

Egy dolog nem változott szerinte, ez pedig az orvos–beteg kapcsolat, amely továbbra is kritikus része a gyógyításnak. 

Megemlítette, hogy az influenszerek világában nehéz komoly, de megérdemelt elismeréshez juttatni az egészségügy legjobbjait, ezért is kiemelten fontos ez a pályázat és a díjai.