Ez év októberében a hazai árukivitel volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg a behozatal 2,5  százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,0 milliárd euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal második becslése szerint. Szeptemberhez viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene nem változott, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent.

e-kamion_LUS_7980
A villamos gépek, készülékek és műszerek forgalma volt a legnagyobb az árufőcsoportok között.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

2023. októberben:

A kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4924 milliárd forint), a behozatalé 11,8 milliárd euró (4537 milliárd forint) volt.

2023. októberben az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 1,1 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,4 százalékkal bővült, míg a behozatalé 3,2 százalékkal mérséklődött.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 34 millió euróval kisebb az első becslésben közöltnél.)
  • külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,8, a behozatalban 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,7 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,9, a dollárral szemben 14 százalékkal erősödött.
  • A gépek és szállítóeszközök 2022. októberi áron számított kivitele 0,8, behozatala 6,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint hetedével nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene pár százalékkal nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene több, mint tizedével, importvolumene közel tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben alig változott, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,5 százalékponttal mérsékelte a volumennövekedést, a behozatalban 2,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 1,0 százalékkal nagyobb lett. A volumennövekedést mindkét oldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal növelte, az importban 0,3 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom volumenváltozását.
  • Az energiahordozók exportvolumene 55, importvolumene 4,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumenváltozás ütemét az exportban 2,2 százalékponttal növelték, az importban 0,7 százalékponttal ellensúlyozták.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 9,6 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoportban tapasztalt volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 0,8 százalékponttal emelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta.
  • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,1 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 611 millió euróval javult, 1,6 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az 70 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé 4,7 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euróval javult, 624 millió eurós passzívumot mutatott.

2023. január–októberben a kivitel értéke 125,6 milliárd euró (48,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,7 milliárd euró (45,1 ezer milliárd forint) volt.

 

A tízhavi importadat 5,1 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál

2023. január–októberben az egy évvel korábbihoz képest:

  • A kivitel volumene 4,3 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 2,2 százalékkal mérséklődött.
  • A termék-külkereskedelmi mérleg 15,3 milliárd euróval javult, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,3 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,5, a dollárhoz viszonyítva 4,1 százalékkal értékelődött fel.