Kiskereskedelem

Fontos kérdést tisztázott az EU bírósága

Az olyan személy, aki egy internetes oldalon bizonyos számú értékesítési hirdetést tesz közzé, nem minősül automatikusan kereskedőnek – mondta ki határozatában az Európai Unió Bírósága.

Az Bírósága határozatban kimondta:

kereskedőnek kizárólag az a személy minősül, aki „kereskedelmi, ipari, kézműipari vagy szakmai tevékenységével összefüggő célok érdekében”, illetve a kereskedő nevében vagy javára jár el.

A határozat azután született, hogy egy vevő használt órát vásárolt egy bolgár online értékesítési platformon, de miután kiderült számára, hogy a termék nem olyan, mint a hirdetésben, el akart állni a szerződéstől. Az eladó ugyanakkor megtagadta a vételár visszafizetését és az óra visszavételét.

Fotó: Shutterstock

A vevő ezután panaszt tett a helyi fogyasztóvédelmi bizottságnál, amely a platform megtekintését követően megállapította:

2014. december 10-én az említett internetes oldalon E. Kamenovának (az eladónak) „eveto-ZZ” profilnéven még mindig közzé van téve nyolc értékesítési hirdetése különböző termékekre vonatkozóan.

A bizottság ezután több szabálysértést is megállapított, amelyek alapján közigazgatási bírságot szabott ki Kamenovával szemben.

Az eladó ezt sem hagyta viszont annyiban, és a határozattal szemben keresetet indított a bolgár bíróságon azzal az indokkal, hogy nem rendelkezik „kereskedő” minőséggel, és ezért a bolgár törvény rendelkezései nem alkalmazhatóak.

Az Administrativen sad – Varna (várnai közigazgatási bíróság, Bulgária) ezért az Európai Unió Bíróságához fordult. Az ítészek abban kértek segítséget, hogy az olyan személy, aki egy internetes oldalon nagy értékű árukra vonatkozóan jelentős számú hirdetést tesz közzé, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény értelmében „kereskedőnek” minősülhet-e.

Európai Unió határozat kereskedelem kereskedő
Kapcsolódó cikkek